1. Landsväg, sommartid, åker på ena sidan. Grönklädda soldater ute på marsch med ryggen mot kameran.
  28 februari 2024

  Tejp mot skoskav orsakar allergi hos rekryter

  Den tejpning av rekryters fötter som försvaret rekommenderar inför långa marscher kan ge livslånga kontaktallergier, visar ny forskning. – Det här kan vara ett nationellt problem med potentiellt många rekryter inblandade, säger läkaren och forskaren Cecilia Svedman.

 2. Bebis framför blå matskål, har blått kladd runt munnen, vuxen sitter tätt bakom.
  24 oktober 2023

  Bebisar äter mer jordnötter – men ingen minskning av allergier

  Svenska bebisar äter mer ägg och jordnötter än tidigare. Många hade hoppats att sådan tidig introduktion av så kallade allergena livsmedel skulle minska barns allergier. Men så har det inte blivit, i alla fall inte enligt en svensk studie.

 3. 9 september 2022

  Antibiotika till små barn ökar risken för astma och allergier

  Risken att drabbas av astma och eksem ökar hos barn som behandlats med antibiotika under sina första 18 levnadsmånader. Förklaringen kan vara att läkemedlet påverkar tarmbakterier och stör immunsystemets utveckling.

 4. nyfiken liten bebis försöker smaka mat från sin mammas tallrik
  27 juni 2022

  Risk för matallergi minskar med tidiga smakportioner

  Spädbarn som fick smakportioner av jordnöt, mjölk, vete och ägg redan från tre månaders ålder, hade en minskad risk för matallergi när de var tre år jämfört med en kontrollgrupp.

 5. 11 januari 2021

  Mjölk i kosten vid amning kan skydda barnet mot allergi

  Barn till mammor som dricker komjölk under amningen löper minskad risk att utveckla födoämnesallergi. Den slutsatsen drar livsmedelsforskare på Chalmers tekniska högskola.

 6. 8 oktober 2019

  Så kan allergi tränas bort

  Går det att träna bort en matallergi? Den snabba svaret är ja, menar Caroline Nilsson, barnläkare och forskare. Flera studier har visat goda resultat när det gäller att öka kroppens tolerans mot mjölk, ägg och jordnötter.

 7. 11 februari 2019

  Förskolan minskade risk för astma och allergier

  Att ge barn tillgång till förskola kan öka risken för infektioner på kort sikt, men risken för att utveckla astma och allergier tycks minska, visar en rapport från IFAU om familjebakgrund och barns hälsa.

 8. 5 november 2018

  Tandkräm med mint kan ge allergiska besvär

  Det mintsmakande aromämnet karvon finns framförallt i grönmynta/spearmint och är ett vanligt smakämne i tandkräm. Karvon har visat sig ge allergiska reaktioner hos personer med eksem och slemhinnebesvär, till exempel oral lichen planus. Tandläkare som behandlar patienter med...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera