1. 12 oktober 2019

    Barn med reumatism prövar låginflammatorisk kost

    På Akademiska sjukhuset i Uppsala prövas så kallad låginflammatorisk kost som kompletterande eller alternativ behandling, för barn med inflammatorisk ledsjukdom. Om studien går bra, kan det innebära större möjlighet för patienter att påverka sin egen vardag.

  2. 30 november 2018

    Kostfiber kan bli broms för typ 2-diabetes

    Typ 2-diabetes-patienter har färre bakterier som gör smörsyra i tarmen. Nu ska forskare undersöka hur kostfiber kan stimulera tillväxten av sådana bakterier – i tjocktarmen hos personer som är i förstadiet till sjukdomen. Visionen är livsmedel som hindrar sjukdomen innan den bryter ut.

  3. placeholder bild.
    5 september 2018

    Fullkorn bästa skyddet mot typ 2-diabetes

    Råg, havre eller vete spelar ingen större roll. Bara de innehåller fullkorn så skyddar de mot typ 2-diabetes. En portion havregrynsgröt och en fullkornsmacka om dagen räcker för att minska risken för diabetes med 34 procent hos män och 22 procent hos kvinnor, visar en stor nordisk studie.

  4. 29 augusti 2018

    Kostfibrer stärker tarmbarriären hos äldre

    Likt patienter med Crohns sjukdom har äldre människor med magproblem en tarmbarriär som inte fungerar optimalt. Men kostfibrer kan stärka tarmbarriären och skulle på så sätt kunna motverka mag- tarmproblem. Det visar John-Peter Ganda Mall i sin avhandling i biomedicin vid Örebro...

  5. 3 juli 2018

    Matmönster viktigare för hälsan än enskilda livsmedel

    Äter du mycket kyckling, pasta, ost, dressing och oljor? Eller hör du till gruppen som konsumerar mycket yoghurt med flingor men avhåller dig från kaffe och kött? Forskare vid Lunds universitet har studerat hur olika grupper av människor äter efter olika matmönster. Vissa...

  6. placeholder bild.
    18 januari 2018

    Stenålderskost mer hälsosam för överviktiga kvinnor

    Överviktiga kvinnor som passerat klimakteriet går ner mer i vikt och har lättare att hålla den lägre vikten om de äter stenålderskost. De får också lägre nivåer av riskfaktorer för typ 2-diabetes och hjärtkärlsjukdomar. Det visar en studie vid Umeå universitet.

  7. 14 december 2017

    Hälsosam kost kopplad till barns psykiska hälsa

    Barn som äter hälsosamt har – oavsett kroppsvikt – bättre självkänsla, mindre känslomässiga problem och är mer sällan utan kompisar eller mobbade, visar forskning.

  8. 5 december 2017

    Så styr en enskild gen mängden kostfiber

    Genetiken bakom inlagring av stärkelse och kostfiber i kornkärnan är klarlagd. Upptäckten banar väg för nya särskilt fiberrika kornsorter. – Det här öppnar upp för stora möjligheter att påverka halten stärkelse och fruktan i korn genom växtförädling, säger SLU-forskaren Chuanxin...

  9. 12 oktober 2017

    Upptäckter om dioxin kan ändra kostråd

    Skillnaderna mellan hur människor och djur påverkas av dioxiner och dioxinlika föreningar är större än vad vi tidigare trott. Detta kan inverka på hur vi i framtiden bedömer deras risker i vår mat, visar en avhandling vid Umeå universitet.

  10. 10 april 2017

    Kostfiber i brödet kan minska risk för typ 2 diabetes

    Genom att tillsätta kostfiber i samband med brödbakning kan risken för att drabbas av vår tids folksjukdomar, typ 2 diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar, minskas. En ny avhandling från Lunds universitet visar att unga, friska personers blodsockersvar var lägre efter att ha ätit...

  11. 5 april 2017

    Välja mat efter generna – ny trend i jakten på perfekt kost

    Frukt, grönsaker och fullkorn är bra mat för de flesta människor. I framtiden kan vi dock få reda på vilken kost som är optimal för var och en av oss, utifrån individuella faktorer som gener och tarmflora.

  12. 17 november 2016

    Forskarnas kost för bättre munhälsa och mindre diabetesmedicin

    Tio försökspersoner med typ 2-diabetes har fått en specialkomponerad kost under två veckor. Den specialkomponerade menyn är baserad på traditionellt nordiska råvaror, som grönsaker, bär, fullkorn, fet fisk, magert kött och rapsolja. – Vi har redan sett hur deltagare i studien kunnat...

  13. 1 november 2016

    För mycket sockrad kost ökar risken för hjärtinfarkt

    Vilket samband finns mellan mat och dryck med tillsatt socker och allvarlig hjärtsjukdom? Frågan är tidigare dåligt belyst i forskningen, men nu finns för första gången en mer omfattande studie från Lunds universitet som bidrar med ledtrådar.

  14. 25 oktober 2016

    Paleolitisk kost skyddar hjärta och lever

    Riskerna med sjukdomar relaterade till övervikt kan minskas drastiskt med stenålderskost. Det visar Julia Otten i en avhandling från Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin vid Umeå universitet.

  15. 5 april 2016

    Gravida får otillräcklig kostrådgivning

    Många gravida kvinnor upplever att de får otillräcklig och motsägelsefull kostinformation inom mödravården, enligt en avhandling vid Umeå universitet. Samtidigt har nästan en tredjedel av gravida kvinnor lägre blodnivåer av D-vitamin än rekommenderat. Bristen beror delvis på antalet...

  16. 11 februari 2016

    Håll koll på aptit och blodsocker med korn i brödet

    Bröd baserat på kornkärnor ger goda och snabba effekter på hälsan. Hemligheten ligger i den speciella kostfiberblandningen i kornkärnor som hjälper till att minska aptiten och reglera blodsockret såväl som att minska risken för både diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar, visar...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera