1. Vetefält i Bangladesh
  25 april 2023

  Forskare räddade veteodlingarna i Bangladesh

  För sju år sedan förstörde en svampsjukdom veteskördarna i Bangladesh. Men forskare tog snabbt fram nya sorter för att säkra det viktiga livsmedlet.

 2. Ett svartvitt foto av en växtcell sedd i ett mikroskop.
  23 september 2022

  Genmodifiering av lignin kan göra växter torktåliga

  Genom att genetiskt modifiera lignin, som finns i växters cellväggar, kan vi skapa växter som tål torka bättre. Resultaten skulle kunna användas inom både jord- och skogsbruk för att hantera framtida klimatutmaningar.

 3. Flera höga träd som växer tätt tillsammans.
  18 augusti 2022

  Kläder i poppel kan frigöra mark till matproduktion

  Poppelsplagg i stället för bomullsblus. Livsmedelsproduktion i stället för bomullsodling. Det kan bli framtiden, menar forskarna bakom en modell för tillverkning av textil från snabbväxande poppel.

 4. 23 maj 2022

  Så reagerar växter på beröring

  Vi vet sedan tidigare att beröring kan utlösa stressreaktioner hos växter, men har inte vetat varför. Nu har forskare hittat nya genetiska nycklar till varför växter reagerar så kraftfullt på mekanisk stimulering.

 5. 19 maj 2022

  Stärkta bevis för att havre är säkert i glutenfri kost

  Nu har forskarna sorterat alla 80 000 gener rätt, hela havrets genom är kartlagt, och med detta ökar möjligheterna att få ett ännu nyttigare havre.

 6. 1 juli 2021

  Vilda växter kan rädda maten i ett varmare klimat

  Tusentals vilda växter går att äta. Men några få odlade grödor står för nästan allt vi äter. Vad händer om klimatet slår ut bara en? Odlade växter som korsas med vilda släktingar kan ge fler och tåligare grödor,...

 7. 15 maj 2017

  Genklippta grönsaker på en vägg nära dig

  I framtiden har vi kanske odlat kött på våra tallrikar ─ färs är lättare att odla än biff. Och på husväggarna växer tåliga och nyttiga grönsaker som optimerats med genkniven CRISPR.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera