1. Illustration i en bok. En jättestor blå uggla tittar ned på marken där en människa springer iväg. Tecknad bild.
  20 februari 2024

  Döden är blå eller ett djur i svenska barnböcker

  Att döden är blå eller ett flygande djur är de vanligaste sätten att illustrera döden i svenska barnböcker, visar en ny studie. Bara sex av tio böcker använder ordet ”död”. I övriga böcker kan det stå att någon har "somnat in", till exempel. Det kan vara problematiskt, menar...

 2. 2 maj 2023

  Döda människor kan återuppstå som AI-kloner

  Tänk att kunna prata med – och få svar från – en död familjemedlem eller vän. Med hjälp av AI kommer det snart att vara möjligt att bygga "nekrorobotar", kopior av människor som har levat. Frågan är om vi vill det?

 3. händer som vilar på handtaget till en käpp
  28 oktober 2022

  Tidiga tecken på att döden är på gång missas lätt

  Vilka är de tidiga tecknen på att en gammal människa förmodligen är på väg att dö? Det är inte alla som känner till det, inte ens alla som jobbar på särskilda boenden för äldre personer. Det visar en avhandling från Lunds universitet.

 4. 27 oktober 2022

  Många ser döden som ett misslyckande

  Döden, ett faktum vi som människor står helt handfallna inför, har historiskt varit en självklar del av det dagliga livet. Men i modern tid har något hänt i den västerländska kulturen. Döden får inte plats i vår önskan om ett välordnat och kontrollerat liv.

 5. 8 augusti 2022

  Spela kort om döden

  Det är möjligt att minska onödigt lidande när döden närmar sig, hävdar professor Carol Tishelman. Ett sätt är att lyssna mer på anhöriga. Eskil Degsell och hans fru har spelat kort – om döden.

 6. 20 april 2022

  Så upplever patienter måltider i livets slutskede

  Mat och hunger får inte samma innebörd i livets slutskede. Maten smakar inte som förr och många får svårt att äta. Måltiderna blir därför snarare en källa till oro och stress än till glädje och samvaro för både patienter och anhöriga.  

 7. 17 juni 2020

  Smycken i gravar ger vikingarnas syn på döden

  Hur såg de som levde i vikingatidens Storbritannien, Irland och Island på döden och på att dö, och hur såg deras begravningsriter ut? Sådana frågor har en forskare vid Göteborgs universitet sökt svar på genom att studera en viss typ av spännen i gravar från denna tid. Hennes studier...

 8. 20 augusti 2018

  Vi är så olika inför slutet

  Att få vara delaktig i vården, känna sig trygg i att förstå sjukdomssymptom och mötas av förståelse, har betydelse för de äldres upplevelser i vardagen, säger Maria Hedman, forskare om äldres villkor inom vård och omsorg vid Högskolan i Gävle.

 9. 7 november 2016

  Vi kan övervinna döden – en stund

  Alla människor ska dö, men de flesta av oss vet inte exakt när det kommer att ske. Eller? I viss mån verkar vi faktiskt kunna skjuta upp dödsögonblicket för att inte missa viktiga händelser. Dessutom är majoriteten av svenska folket för dödshjälp för obotligt sjuka med svårt lidande.

 10. 2 november 2016

  Livet efter döden – kremering, frystorkning eller luftbegravning

  I dagens Sverige gör vi ofta vårt bästa för att hålla döden på avstånd. Men våra värderingar kan följa med i livet efter detta. Till exempel tänker allt fler miljövänligt även när det gäller begravningar.

 11. 1 november 2016

  Därför skräms vi med döden

  Allhelgona handlar om att respektera och hylla de döda, medan Halloween mest handlar om att skrämmas. Men vad är det med döden som fascinerar oss? Och varför tilltalas vi av skräckfilmer och spöken?

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera