1. 30 maj 2023

  Då är kaffe som nyttigast, enligt forskarna

  Rätt tillagat kaffe kan skydda mot sjukdom. Men vad är bäst – bryggkaffe, kokkaffe eller latte? Och vilka bönor? Hur nyttigt kaffe är för oss är en komplex historia, säger forskarna.

 2. 19 april 2023

  Nyttiga svampar kan skydda kaffeodlingar

  Kaffeskördarna i Etiopien hotas av växtsjukdomen vissnesjuka. Nu visar forskning att nyttiga svampar kan användas för att bekämpa sjukdomen och skydda odlingarna.

 3. 24 januari 2023

  Hållbar kaffeodling beroende av barnarbete

  Barn stannar hemma från skolan och skördar kaffe och skyddar kaffeplantor från vilda djur. Småskalig så kallad skuggodling av kaffe gynnar biologisk mångfald, men är ofta beroende av barnarbete, något som påverkar barnens skolgång och framtidsutsikter, visar forskning från Stockholms...

 4. 17 december 2019

  Bryggkaffe skyddar mot diabetes typ 2

  Kaffe minskar risken att drabbas av typ 2-diabetes − men bara om du dricker bryggkaffe istället för kokkaffe. Valet av tillagningsmetod påverkar utfallet av kaffets hälsoeffekter, visar en studie från Chalmers i samarbete med Umeå universitet.

 5. 10 december 2018

  Klimatet kan göra kaffe till lyxvara igen

  Den globala uppvärmningen hotar vår vanligaste kaffeböna. Rosterier och kafékedjor ser på alternativ för framtiden när dagens kaffe kan komma att bli en sällsynt lyxvara, precis som förr. Då måste vi kanske ställa om våra omhuldade fikavanor.

 6. 24 april 2018

  Mer övervikt hos barn när mamma druckit kaffe som gravid

  Även måttlig kaffekonsumtion under graviditet, en till två koppar om dagen, är relaterat till barnets risk för övervikt eller fetma i skolåldern, visar en studie på 50 943 gravida kvinnor. Det är inte klarlagt om koffeinet direkt orsakar övervikt, men kopplingen i sig gör att forskarna...

 7. placeholder bild.
  9 september 2013

  Kaffe bromsar avskogning i Etiopien

  Bergsregnskogarna i Etiopien minskar ständigt i area på grund av expansion av åkermark. I en studie visar forskare att avskogningen har gått mycket långsammare där kaffe odlas i skuggan av träd på 1500-2000 meter över havet än på högre höjder i landskapet där det är för kallt för...

 8. placeholder bild.
  14 juni 2010

  Kvinnor som väljer kokkaffe har mindre risk för bröstcancer

  Kvinnor som dricker kokkaffe mer än fyra gånger per dag löper mindre risk att drabbas för bröstcancer än kvinnor som dricker kaffe mindre än en gång per dag. Det visar Lena Nilsson med medarbetare vid Umeå universitet i en artikel i tidskriften Cancer Causes & Control.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera