Tre kirurger under en operation.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Fetmakirurgi är förenat med minskad risk för bröstcancer hos kvinnor med fetma. Det visar en studie vid Göteborgs universitet.

En studie har undersökt drygt 2 800 kvinnor med fetma. Hälften av dem hade genomgått fetmakirurgi. De jämfördes med en kontrollgrupp som fått vanlig fetmabehandling på vårdcentral.

I hela studiegruppen drabbades drygt 150 kvinnor av bröstcancer. Men gruppen som gjort en fetmaoperation hade 32 procent lägre risk att drabbas av cancerformen, visar forskarnas analyser.

Ytterligare analyser visade att kvinnor med höga insulinnivåer vid studiens start hade 52 procent lägre risk att drabbas av bröstcancer efter fetmakirurgi, jämfört med kontrollgruppen.

– Med hjälp av våra resultat får vi bättre kunskap om vilka individer som har bäst effekt av kirurgi och vilka som kanske inte får så bra effekt, vilket möjliggör mer individanpassning, att rätt patient får rätt behandling, säger Felipe Kristensson som är doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet och läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Insulin kan spela roll

Enligt Felipe Kristensson avspeglar resultaten också vilka biologiska mekanismer som ligger bakom cancerutveckling, där insulin verkar spela en viktig roll.

– Ytterligare forskning om sådana mekanismer öppnar även för utveckling av nya cancerbehandlingar, säger Felipe Kristensson. 

Det är känt sedan tidigare att fetmakirurgi är en effektiv metod för effektiv och långsiktig viktnedgång. Kirurgin skyddar också långsiktigt mot sjukdomar som kan kopplas till fetma, till exempel olika former av cancer.

Vetenskaplig studie:

Breast Cancer Risk After Bariatric Surgery and Influence of Insulin Levels, A Nonrandomized Controlled Trial, Jama Surgery.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera