Kirurger under operation.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Patienter som opererats för bröstcancer, och även tagit bort många lymfkörtlar i armhålan, kan få problem med svullna armar. Men en ny studie öppnar nu för mer skonsam kirurgi.

Bröstcancer kan sprida sig till armhålans lymfkörtlar. En besvärlig fråga för kirurger handlar om vad som bör göras när patienterna har metastaser i armhålan, som upptäckts först när bortopererad vävnad analyserats.

Smärta och svullnad

Om många lymfkörtlar tas bort ökar nämligen risken för lymfödem i armen. Det uppstår när lymfvätskan inte kan flöda lika fritt som tidigare. Lymfödem kan ge svullnad i armen, göra ont och påverka rörligheten.

– Vi vill försöka göra mer försiktiga ingrepp för att skona patienterna från besvärliga biverkningar. Men vi behöver veta att det är säkert, säger Jana de Boniface, bröstcancerkirurg vid Capio S:t Görans sjukhus och forskare vid Karolinska institutet i ett pressmeddelande.

När ingen spridning av cancern är känd brukar kirurgen ta bort de så kallade portvaktskörtlarna, som nås först av lymfvätska från bröstet. Om de innehåller enstaka tumörceller eller metastaser, som är mindre än två millimeter stora, lämnas resten av lymfkörtlarna i armhålan kvar. Tidigare studier har visat att det är säkert för patienten.

Patienter med större metastaser

Nu har en stor studie utrett läget för större metastaser. Forskningen som letts från Karolinska institutet omfattar nära 2 800 patienter från fem länder. Alla hade metastaser som var större än två millimeter i bortopererade portvaktskörtlar.

En grupp patienter fick göra en så kallad axillutrymning, som innebär att många lymfkörtlar tas bort. I övriga fall fick armhålan vara i fred.

Efter operationen behandlades de flesta patienter med cytostatika och, eller, antihormonbehandling samt strålning.

De flesta lymfkörtlar kan lämnas

Studien visar att återfall var lika vanligt i båda grupperna. Däremot har 13 procent av patienter som tog bort många lymfkörtlar rapporterat allvarliga problem med sin armfunktion. Det kan jämföras med fyra procent bland dem som bara tog bort portvaktskörtlar.

– Vår bedömning är att det är säkert för patienterna att avstå axillutrymning om det finns max två makrometastaser i portvaktskörtlarna. Axillutrymning ersätts i dessa fall med strålbehandling mot armhålan som ger mindre armbesvär. Det har redan införts i klinisk praxis i Sverige, säger Jana de Boniface.

Vetenskaplig studie:

Omitting axillary dissection in breast cancer with sentinel node metastases, New England Journal of Medicine.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera