1. Närbild på man som får tandvård.
  6 maj 2024

  Goda bakterier kan motverka tandlossning

  En avhandling visar hur tandlossning, parodontit, skulle kunna upptäckas tidigare. Dessutom kan en god bakterie bli vapen mot de skadliga bakterier som orsakar sjukdomen.

 2. Barn sitter utomhus med surfplatta, inget ansikte syns. Barnet bär shorts.
  15 januari 2024

  Placerade barn har fler utdragna tänder och mer karies

  Barn som bor i familjehem, stödboende eller HVB-hem har sämre tandhälsa och får mindre tandvård än andra barn. Problemen fortsätter även in i vuxenlivet, enligt en ny avhandling.

 3. Välbevarad skalle undersöks med röntgen.
  14 december 2023

  Vikingarna hade koll på tandvård

  Vikingar hade mycket karies och tandvärk – men också framtänder som slipats till. Tänder från vikingatida Varnhem vittnar om en oväntat avancerad tandläkarkonst.

 4. 30 oktober 2023

  Hygienrutiner följs inte alltid vid rotfyllningar

  God hygien och handsprit är viktigt för att mota bakterier och undvika infektioner vid rotfyllningar. Men riktlinjerna kring vårdhygien följs inte fullt ut inom allmäntandvården, visar en avhandling.

 5. 24 oktober 2023

  Karies vanligare efter fetmakirurgi

  Personer som opererats mot svår fetma, obesitas, har högre risk för karies efter ingreppet. De upplever också en allmänt sämre munhälsa. Det visar en avhandling.

 6. 22 augusti 2023

  Hembesök kan förbättra barns tandhälsa

  Många förskolebarn i Skåne har karies. För att förbättra situationen har tandvårdspersonal gjort hembesök hos nyblivna föräldrar.

 7. 5 maj 2023

  Tandställning kan få tandköttet att dra sig tillbaka

  Ålder, rökning och alltför hårdhänt tandborstning kan leda till att tandköttet drar sig tillbaka. Men även tandreglering innebär en risk, enligt en ny avhandling.

 8. 6 april 2023

  Rökning och gnissling kan skada tandproteser

  Att röka och gnissla tänder är inte bra om en fast tandprotes ska hålla länge. Det visar en studie som undersökt olika risker för patienter där implantat ersatt förlorade eller skadade tänder.

 9. 21 mars 2023

  Ny lösning kan göra munsköljningen mer effektiv

  Idag används klorhexidin i munskölj, men medlet kan leda till missfärgade tänder och resistenta bakterier. Forskare har nu undersökt en alternativ lösning med lovande resultat.

 10. Kvinna håller händerna på sitt knä
  8 februari 2023

  Ny ledtråd till hur ben byggs upp – och bryts ner

  Vid flera sjukdomar kan benvävnad brytas ner, men vilka mekanismer som styr detta har delvis varit okänt. Nu har två faktorer som påverkar funktionen i benceller och skelettet identifierats.

 11. Kvinna håller händer mot ansiktet
  31 januari 2023

  Smärta i käkarna utmaning för tandvården

  Många lider av akut och långvarig smärta i käkarna. Särskilt drabbade är kvinnor. Behandlingen av käkproblemen är redan idag en utmaning för allmäntandvården, men kan bli ännu större i framtiden.

 12. 24 november 2022

  Skadliga bakterier vid tandinfektioner är nu kartlagda

  Forskare vid Karolinska institutet har tagit fram en lista på de vanligaste bakterierna vid svåra tandinfektioner. Studien kan bidra till ökad kunskap om sambandet mellan munbakterier och andra sjukdomar.

 13. 22 november 2022

  Tandlossning kopplas till tarmsjukdom

  Patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar som Crohns och ulcerös kolit har en ökad risk för tandlossning – som i sin tur kan förvärra tarmproblemen. Det visar ett forskningsprojekt.

 14. Arm med fredstecken-tatuering håller upp fyra tandborstar av trä, grönska i bakgrunden
  18 november 2022

  Ungdomar gick till psykolog – blev bättre på tandborstning

  Unga vuxna som har problem med karies kan snabbt skaffa sig mer hälsosamma vanor med hjälp av psykologisk behandling. Det visar en ny avhandling.

 15. tander som undersöks
  9 november 2022

  Fler tonåringar får tandlossning

  Fler unga tycks få tandlossning, parodontit. Det visar studier från Umeå universitet – som även visar att parodontit går att upptäcka tidigt. Därmed kan också behandling sättas in i ett tidigt skede.

 16. 1 augusti 2022

  Mindre ont med ny sorts tandställning

  En ny slags självligerande tandställning gör mindre ont jämfört med en vanlig. Det visar en studie som jämfört barns upplevelser av smärta under första veckan med tandställning.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera