Illustration av mitokondrier – cellernas energifabrik.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Forskare kan ha hittat ett nytt sätt att behandla fetma med läkemedelssubstanser som riktar in sig på cellernas kraftverk, mitokondrierna. Det visar en studie på möss.

Mitokondrierna har stor betydelse för hälsan och brukar kallas cellernas egen energifabrik. De omvandlar näringsämnena i mat till energi som behövs för en mängd olika processer i cellen. Mitokondrierna är därför centrala i regleringen av kroppens ämnesomsättning.

Omsättning av fett ökade

Forskare vid Karolinska institutet har nyligen utvecklat läkemedelssubstanser som blockerar mitokondriernas funktion, och därmed cellernas energiproduktion. Syftet har varit att behandla cancer genom att försöka hämma tumörers tillväxt.

Men forskarna har nu sett att dessa läkemedel även har en gynnsam effekt på ämnesomsättningen hos möss.

I en studie behandlades överviktiga möss som fått fettrik kost.

– Fyra veckors behandling ledde det till en oväntad ökning av fettomsättningen, vilket resulterade i en drastisk viktminskning, en minskad fettansamling i levern och återställd glukostolerans, säger Taolin Yuan, postdoktor vid institutionen för medicinsk biokemi och biofysik.

Vill undersöka effekt på människor

Effekten tyder på att blockering av cellernas energiproduktion skulle kunna motverka obesitas och diabetes typ 2, enligt forskarna.

– Vi siktar nu på att ytterligare undersöka de mekanismer som kan förklara läkemedlens effekt. Vi har också inlett ett samarbete med ett bioteknikföretag för att se om det går att vidareutveckla detta till en behandling för människor, men det kommer att ta många år innan vi vet om det fungerar, säger Nils-Göran Larsson, professor vid Karolinska institutet.

Vetenskaplig studie:

Inhibition of mammalian mtDNA transcription acts paradoxically to reverse diet-induced hepatosteatosis and obesity, Nature Metabolism.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera