1. 6 oktober 2023

  Pappaledighet kan minska sjukdomar kopplade till alkohol

  Män som varit föräldralediga löper en betydligt mindre risk att bli akut inlagda på sjukhus på grund av alkoholkonsumtion. Det visar en studie.

 2. En bebis med bar överkropp som blir ammad, sedd uppifrån, blå skjorta på vuxenkroppen och blå bakgrund.
  5 oktober 2023

  Amma offentligt – inte alltid en lätt sak

  "Försökte skyla mig" och "Avstod från att amma". Det är några av svaren i en undersökning från Lunds universitet om föräldrars erfarenheter av att amma utanför hemmet. Det finns flera hinder för den som vill amma sitt barn utanför hemmets väggar, enligt forskare.

 3. 30 januari 2023

  Trygga pappor tar mest pappaledigt

  En vanlig uppfattning är att pappor med hög inkomst och högstatusjobb tar ut mindre föräldraledighet jämfört med pappor med lågstatusjobb, eftersom de har mer att förlora på det. Verkligheten är dock precis tvärtom. Två aktuella forskningsprojekt visar hur det kan komma sig.

 4. 9 januari 2023

  Bättre mental hälsa med generös föräldraledighet

  Att vara föräldraledig tiden efter barnets födelse skyddar mot försämrad mental hälsa. Hos mammor sitter effekten i även längre fram i livet, medan den positiva effekten hos pappor är mer kortvarig.

 5. 19 januari 2021

  Pappors inkomst sjunker efter första barnet

  Hos heterosexuella par i Sverige sjunker kvinnans inkomst kraftigt efter att paret fått sitt första barn – det är känt sedan tidigare. Nytt för senare generationer är att även mäns inkomst dippar något efter barn. Föräldralediga män driver på denna lilla trend.

 6. 21 oktober 2020

  Mindre stressade pappor med delad föräldraledighet

  Pappor som delar föräldraledigheten lika med sin partner känner sig tryggare i sin föräldraroll och är nöjdare i sin relation visar en avhandling från Göteborgs universitet. 

 7. 27 april 2020

  Högre risk för skilsmässa när pappan inte är föräldraledig

  En ny studie i demografi visar att bland föräldrapar där pappan inte tar ut någon föräldraledighet alls, det vill säga inte ens sina reserverade dagar som annars brinner inne, är risken för separation eller skilsmässa högre. Men de mest jämställda paren, par där pappan tar ut mer än...

 8. 9 november 2018

  Papporna har aldrig varit bättre än nu

  Varje ny generation tror att de har de bästa papporna – de mest jämställda, de mest engagerade och de mest närvarande. Men bilden av att ”den moderna pappan” har återkommit ända sedan det tidiga 1970-talet. Det visar den forskning som Helena Hill, genusvetare vid Södertörns högskola,...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera