1. Närbild av kvinna som sitter med händerna mot ansiktet, där bara hakan syns.
  14 mars 2024

  Samiska kvinnor mer utsatta för våld

  Samiska kvinnor tycks uppleva en större våldsutsatthet än kvinnor i Sverige i allmänhet. Det framgår av en rapport från Umeå universitet. Resultaten är oroande, menar forskarna bakom rapporten.

 2. Kvinna döljer ansikte
  10 maj 2023

  Unga i våldsamma relationer söker ofta stöd online

  Ideella jourverksamheter på nätet spelar en viktig roll för att stötta unga som utsätts för våld. Men anonyma chattar innebär också begränsningar, enligt forskare bakom en ny rapport.

 3. armar på tangetbord
  11 april 2023

  Våld felbedöms – AI kan korrigera

  AI, artificiell intelligens, verkar kunna göra en mer korrekt bedömning av allvaret i våldshändelser än människor gör, enligt två studier från Lunds universitet.

 4. Tågbana, med rödljus och stins, i trä
  21 oktober 2022

  Framgångsrik metod hjälper våldsutsatta föräldrar och barn

  Ett framgångsrikt föräldrastödsprogram för våldsutsatta föräldrar och barn skulle kunna användas mer i Sverige, enligt en avhandling. Metoden, som länge använts i USA, fokuserar på att stärka relationen mellan förälder och barn, bland annat via lek.

 5. Demonstrant håller upp plakat med en bild av Mahsa Amini
  18 oktober 2022

  Därför delas Mahsa Aminis namn, gång på gång, i sociala medier

  Veckorna efter Mahsa Aminis dödsfall i Iran sprids hennes namn som en protest i sociala medier. Ibland skrivs bara hennes namn, inget mer, i diverse kommentarsfält. Här är möjliga orsaker till det, enligt Kristoffer Holt, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

 6. Hand med målade naglar håller upp en affisch med protestord mot regimen i Iran,
  12 oktober 2022

  Protesterande i Iran saknar ledare – en svaghet

  En viktig framgångsfaktor vid uppror är att det finns någon som leder rörelsen. Någon sådan finns inte i Iran, nu. Det är en svaghet, menar Rola El-Husseini, forskare vid Lunds universitet och expert på kvinnorörelser i Mellanöstern. 

 7. 10 oktober 2022

  Kvinnor vill rekonstruera klitoris men vården är skeptisk

  Könsstympade kvinnor kan få ett bättre sexliv efter en så kallad klitorisrekonstruktion. Men vården har en mer skeptisk syn på ingreppet än kvinnorna har, visar forskning.

 8. En bronsfigur av en sittande kvinna, invid gata
  20 september 2022

  Kvinnor kräver upprättelse efter brutal sexuell exploatering i Japan

  De exploaterades hänsynslöst under 1930- och 1940-talet i Japan. Nu vill de ha upprättelse, men möts av motstånd.

 9. 11 mars 2022

  Att inte bli trodd är ett större trauma än våldet

  Kvinnor som har upplevt våld i nära relationer känner sig ofta väldigt ensamma. Det beror inte bara på att isolering är en central del i våldet, utan också på den bristande responsen från samhället.

 10. 18 februari 2022

  Kvinnor med missbruk är mer utsatta för våld i nära relationer

  Kvinnor med missbruksproblematik upplever oftare våld i nära relationer än andra, visar en studie. Syftet med studien var också att undersöka hur det påverkar kvinnornas missbruksbehandling.

 11. 17 oktober 2016

  Tre av fyra barn har umgänge med sina våldsamma fäder

  Tre av fyra barn har umgänge med pappor som varit våldsamma mot mammorna när familjen levde tillsammans. Det visar Anna L Jonhed i sin avhandling i socialt arbete vid Örebro universitet. Familjeideal och underskattning av barnens egen kompetens är några möjliga förklaringar enligt henne.

 12. 17 oktober 2016

  Skamkänslor bakom mäns våld

  Våld föder skam. Skam föder våld. Hur ska man bryta den onda cirkeln? Forskaren Peter Jansson vill introducera ett nytt forskningsperspektiv i Sverige – Det är lika viktigt att förstå förövaren. Förövaren kan också vara ett våldsoffer som dessutom är påverkad av sin position i...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera