1. barn i gul regnjacka plaskar i vattenpöl.
  1 mars 2024

  Stor brist på riktlinjer för barn som utsatts för sexövergrepp

  Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hjälp och vård. Ett av dem är Sverige, visar en ny studie.

 2. Ungdomar sitter runt ett träbord, bara ben och händer syns. Dator, kaffekopp och hörlurar ligger på bordet.
  30 januari 2024

  Drygt hälften av flickorna i nian har fått en dickpic senaste halvåret

  Det finns stora skillnader i hur tjejer och killar mår, visar en enkät gjord bland niondeklassare i Sverige. Killar uppger ett större välmående. Samtidigt är tjejer betydligt mer utsatta för sexuellt våld och sexuella trakasserier, både online och i verkligheten. Allt det här hänger...

 3. Ansikte med blått munskydd.
  24 januari 2024

  Blivande undersköterskor är oförberedda på sexuella trakasserier

  Unga kvinnor som utbildas till undersköterskor beskriver att de utsätts för sexuella trakasserier från patienter under sin praktik – och att problemet både förbises och bagatelliseras. Det visar en ny rapport.

 4. 5 maj 2023

  Unga tvekar att berätta om sexuellt våld

  Hälften av ungdomarna i en studie har upplevt våld i en sexuell relation. Men många väljer att inte berätta för vårdpersonal om sina upplevelser.

 5. Ett par knäppta manshänder, klocka på vänster arm, ovanpå tangenbordet till bärbar datorn, grön växt längst upp till vänster, på bord
  1 december 2022

  Män tittade mindre på övergrepp mot barn efter anonym KBT

  Forskare vid Karolinska institutet har utvärderat anonym kognitiv beteendeterapi på nätet för personer som tittar på bilder eller videor där barn utnyttjas sexuellt. Efter behandlingen tittade deltagarna mindre, enligt dem själva, på sådant övergreppsmaterial.

 6. En bronsfigur av en sittande kvinna, invid gata
  20 september 2022

  Kvinnor kräver upprättelse efter brutal sexuell exploatering i Japan

  De exploaterades hänsynslöst under 1930- och 1940-talet i Japan. Nu vill de ha upprättelse, men möts av motstånd.

 7. 7 september 2020

  Tandläkarbesöket kan väcka minnen om sexuella övergrepp

  Besök hos tandläkaren kan väcka minnen av sexuella övergrepp. Det behöver tandvården kunna hantera, menar övertandläkaren Eva Wolf som i en studie intervjuat 13 personer med sådana erfarenheter.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera