1. Kvinna med smärta framför dator
  22 december 2023

  Olika KBT-behandlingar lika effektiva mot fibromyalgi

  KBT-behandling på distans kan mildra symtom som smärta vid fibromyalgi. Nu visar en studie att olika former av terapi via nätet ger samma effekt.

  KBT
 2. Ett par knäppta manshänder, klocka på vänster arm, ovanpå tangenbordet till bärbar datorn, grön växt längst upp till vänster, på bord
  1 december 2022

  Män tittade mindre på övergrepp mot barn efter anonym KBT

  Forskare vid Karolinska institutet har utvärderat anonym kognitiv beteendeterapi på nätet för personer som tittar på bilder eller videor där barn utnyttjas sexuellt. Efter behandlingen tittade deltagarna mindre, enligt dem själva, på sådant övergreppsmaterial.

 3. 3 februari 2022

  Sexmissbruk minskade med beteendeterapi

  Hypersexualitet, så kallat sexmissbruk, har samband med höga halter av hormonet oxytocin. Den goda nyheten är att det går att få ned halterna med hjälp av kognitiv beteendeterapi.

 4. 2 november 2021

  Hjärnans ”brus” nyckel till lyckad psykiatrisk behandling

  Genom att mäta snabba förändringar i hjärnans aktivitet, sådant som tidigare setts som "brus", kan man förutspå om en psykiatrisk behandling kommer att lyckas eller inte. Hjärnans variabilitet är den starkaste och mest pålitliga indikatorn för behandlingsresultatet.

 5. 15 oktober 2021

  Färre sjukskrivningar när vårdpersonal utbildades i ACT

  När personal inom primärvården utbildades i terapiformen ACT sjönk sjukskrivningarna för deras patienter med 21 procent. Det visar en studie från Linköpings universitet.

 6. 23 september 2021

  Svåra trauman mildras av digital KBT

  KBT via internet med fokus på trauma kan minska traumasymptom i ett tidigt skede. En kort internet-baserad behandling för personer som nyligen varit med om trauma som våldtäkt, misshandel eller bilolyckor skyddar mot svåra problem som PTSD.

 7. 6 augusti 2021

  Internet-kbt effektivt vid mildare depression

  KBT via internet mot depression är ofta lika bra som traditionell KBT. Det visar en internationell studie där forskare vid Göteborgs universitet medverkat. Det finns dock moment i vissa nätbaserade behandlingar som kan orsaka skada.

 8. Närbild på näsa och mun hos ett barn som skriker.
  29 juni 2021

  Barn med trotssyndrom hjälpta av föräldrautbildning

  Föräldrastödsprogram som Komet, samt KBT, gav god hjälp för barn med trotssyndrom. Tidiga insatser minskar också risken att barnet ska få psykiatriska problem senare i livet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera