1. Kvinna med smärta framför dator
  22 december 2023

  Olika KBT-behandlingar lika effektiva mot fibromyalgi

  KBT-behandling på distans kan mildra symtom som smärta vid fibromyalgi. Nu visar en studie att olika former av terapi via nätet ger samma effekt.

  KBT
 2. Ett par knäppta manshänder, klocka på vänster arm, ovanpå tangenbordet till bärbar datorn, grön växt längst upp till vänster, på bord
  1 december 2022

  Män tittade mindre på övergrepp mot barn efter anonym KBT

  Forskare vid Karolinska institutet har utvärderat anonym kognitiv beteendeterapi på nätet för personer som tittar på bilder eller videor där barn utnyttjas sexuellt. Efter behandlingen tittade deltagarna mindre, enligt dem själva, på sådant övergreppsmaterial.

 3. 3 februari 2022

  Sexmissbruk minskade med beteendeterapi

  Hypersexualitet, så kallat sexmissbruk, har samband med höga halter av hormonet oxytocin. Den goda nyheten är att det går att få ned halterna med hjälp av kognitiv beteendeterapi.

 4. 2 november 2021

  Hjärnans ”brus” nyckel till lyckad psykiatrisk behandling

  Genom att mäta snabba förändringar i hjärnans aktivitet, sådant som tidigare setts som "brus", kan man förutspå om en psykiatrisk behandling kommer att lyckas eller inte. Hjärnans variabilitet är den starkaste och mest pålitliga indikatorn för behandlingsresultatet.

 5. 15 oktober 2021

  Färre sjukskrivningar när vårdpersonal utbildades i ACT

  När personal inom primärvården utbildades i terapiformen ACT sjönk sjukskrivningarna för deras patienter med 21 procent. Det visar en studie från Linköpings universitet.

 6. 23 september 2021

  Svåra trauman mildras av digital KBT

  KBT via internet med fokus på trauma kan minska traumasymptom i ett tidigt skede. En kort internet-baserad behandling för personer som nyligen varit med om trauma som våldtäkt, misshandel eller bilolyckor skyddar mot svåra problem som PTSD.

 7. 6 augusti 2021

  Internet-kbt effektivt vid mildare depression

  KBT via internet mot depression är ofta lika bra som traditionell KBT. Det visar en internationell studie där forskare vid Göteborgs universitet medverkat. Det finns dock moment i vissa nätbaserade behandlingar som kan orsaka skada.

 8. Närbild på näsa och mun hos ett barn som skriker.
  29 juni 2021

  Barn med trotssyndrom hjälpta av föräldrautbildning

  Föräldrastödsprogram som Komet, samt KBT, gav god hjälp för barn med trotssyndrom. Tidiga insatser minskar också risken att barnet ska få psykiatriska problem senare i livet.

 9. 18 maj 2021

  KBT på nätet hjälper barn och unga med tvångssyndrom

  KBT på nätet är lika effektiv som traditionell KBT för behandling av barn och unga med tvångssyndrom. Behandlingen via nätet minskar väntetiderna vilket gör att de som behöver traditionell KBT kan prioriteras. 

 10. 10 maj 2021

  Vilken roll spelar serotonin vid depression?

  Serotoninbrist i hjärnan är en vanlig förklaring till depression. En hjärnavbildningsstudie visar att det kan ha en annan roll. – En möjlighet är att serotoninsystemet inte orsakar depression utan är en del av hjärnans försvarsmekanism mot depression, säger Jonas Svensson, forskare vid...

 11. 17 februari 2021

  Psykoterapi mot panikångest ger god långtidseffekt

  Psykoterapi mot panikångest ger goda resultat och effekten av behandlingen håller i sig. Det visar den största långtidsstudie som någonsin gjorts i Sverige. Två år efter behandling var 70 procent av patienterna tydligt förbättrade och 45 procent hade inga eller minimala symptom.

 12. 23 november 2020

  Kbt via vårdguiden effektiv mot svår oro över covid-19

  För vissa individer tar oron för covid-19 över vardagen, och kan få långsiktiga konsekvenser för hälsan. En grupp forskare vid Karolinska institutet har utvecklat ett digitalt kbt-program som tydligt minskar deltagarnas ohälsosamma oro. Självhjälpsprogrammet används under tre veckor utan...

 13. 28 september 2020

  KBT och kroppseget cannabis ny möjlig behandling vid PTSD

  Kan en ökning av kroppens egna cannabisliknande substanser, lindra posttraumatiskt stressyndrom, ptsd? Det hoppas forskare vid Linköpings universitet som startar en klinisk studie med ett läkemedel som hämmar nedbrytning av endocannabinoider i kroppen, i kombination med internetbaserad kognitiv...

 14. 14 maj 2020

  Distans-KBT bra alternativ i befarad våg av hälsoångest

  KBT via internet eller öga mot öga på traditionellt vis? Det spelar ingen roll för resultatet när det gäller behandling av hälsoångest, enligt en studie från Karolinska institutet. Hälsoångest, som tidigare kallades hypokondri, är ett tillstånd som riskerar öka i coronapandemins...

 15. 17 februari 2020

  KBT för utmattningssyndrom ger effektiv symtomlindring

  En 12 veckor lång KBT-behandling minskar symtomen och ökar livskvaliteten hos personer med utmattningssyndrom eller anpassningsstörning. Det gäller både via internet och kognitiv beteendeterapi på vanligt sätt. De positiva effekterna kvarstod ett år efter avslutad behandling.

 16. 12 november 2019

  Internet-KBT hjälper hjärtsjuka med depression

  Det är vanligt att hjärtpatienter drabbas av depression. Det kan leda till en ond cirkel där också hjärtsjukdomen kan påverkas negativt och det är därför viktigt att depressionen blir behandlad. En studie från Linköpings universitet visar att terapi via nätet är effektiv.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera