Tove Jansson 1956. Bild: Wikimedia Commons. *
Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Tove Jansson använde många uttrycksformer i sina verk, men miniatyren är något som återkommer i alla. Det menar litteraturprofessorn Björn Sundmark. Ett exempel är “det osynliga barnet”. Ett annat är förstoringsglaset som dyker upp och ser det stora i det lilla.

Tove Jansson var expert på att rymma det enorma i något synbart litet, menar Björn Sundmark, professor i engelsk litteratur vid Malmö universitet.

– Man kan se det som ett sätt att tänka om litteratur och konst över huvud taget, att kunna se det mystiska i det lilla. Det är ett sätt att återförtrolla världen, att ladda det lilla och oansenliga med värde.

Det osynliga barnet är ett exempel

I en nyligen publicerad artikel beskriver Björn Sundmark hur miniatyrer av olika slag är typiska för Tove Janssons verk. Till exempel återkommer förstoringsglaset i Tove Janssons böcker, både i text och illustrationer. Genom förstoringsglaset kan det som ögat, eller fantasin, inte ser uppenbaras. Lite mögel blir plötsligt en skog.

I boken ”Det osynliga barnet” beskrivs en varelse som så liten och oansenlig att den inte har ett namn.

– Tove Jansson använde sig av många uttrycksformer men men jag tycker att miniatyren återkommer i alla. Det är fascinerande att få syn på det, det präglar även hennes vuxenlitteratur. För mig var det en nyckel in i hennes konstnärskap när jag fick syn på det, säger Björn Sundmark.

Svartvit bild på Tove Jansson som sitter med Mumintroll-miniatyr i handen. Flera miniatyrer står framför henne på ett bord.
Tove Jansson 1956. Bild: Wikimedia Commons. *

Muminpappan får medelålderskris

Det är inte bara saker som är små. Muminfigurernas vardagliga handlingar kan exempelvis få stora konsekvenser. I Pappan och havet från 1965 är Muminpappan uttråkad och vill leva äventyrligare. Han tar därför ett jobb som fyrvaktare på en liten ö och flyttar dit med familjen. Ett tydligt exempel på en medelålderskris.

– Att de gör miniatyrer, till exempel att Muminmamman bygger en liten barkbåt, är återkommande. Tove Jansson både expanderar små grejer till något väldigt stort men det kan också vara tvärtom, något stort som beskrivs som väldigt litet. Det är något tryggt med det, säger Björn Sundmark.

Vetenskaplig artikel:

Muminalism: Tove Jansson’s Art of the Miniature, Nordiques.

Kontakt:

Björn Sundmark, professor i engelsk litteratur vid vid institutionen för Kultur, språk och medier, Malmö universitet
bjorn.sundmark@mau.se

*) Bild: Reino Loppinen/Lehtikuva, via Wikimedia commons, public domain.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera