En plastleksak i form av en liten viking står i torrt gräs och blickar ut över ett suddigt landskap.
Artikel från Malmö universitet

Amerikanska högerextremister beskriver Sverige som ett land i djupt förfall, enligt en studie. Men bilden spretar. Sverige kan också lyftas fram som positiv förebild – om det passar in i ideologin.

Forskaren Tina Askanius har under en tid i USA studerat Sverigebilden hos amerikansk extremhöger. Det är en mörk bild som tecknas.

– Sverige framställs som en totalitär stat där politiken med multikulturalism, generös invandringspolitik och feminism har fallerat helt, säger Tina Askanius som är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet.

Så skildras Sverige av extremister

Enligt Tina Askanius förmedlas följande berättelse av högerextrema krafter:

• Sverige står precis före eller mitt i en samhällskollaps.

• Sverige hotas av utplåning av dess ”vita ursprungsbefolkning” på grund av den demografiska utvecklingen. Och Sverige har själv orkestrerat detta.

•  Sverige har invaderats av muslimska krafter som önskar att islamisera landet.

• Sverige är ett land i sexuellt och moraliskt förfall där homosexualitet och flytande könsidentiteter påtvingats av staten.

Mer extrema alternativmedia

Tina Askanius har inte studerat etablerad högermedia som till exempel Fox News. I stället har hon undersökt den undervegetation av mer extrema alternativmedia, som i USA är mycket större och har mer pengar än motsvarande svenska.

Intresset för Sverige i USA har alltid varit stort, men exploderade under flyktingkrisen som symbol för att progressiv och socialistisk politik inte fungerar.

Men några år senare blev den svenska coronastrategin plötsligt ett föredöme bland högerkrafter och antivaxxare som motsatte sig statlig inblandning i folks liv.

– Det väckte hela frihetsretoriken hos extremhögern: ”Gör som i Sverige. Bilden är inte entydig. Sverige är både hotbild och ledstjärna, som ett tomt kärl man kan fylla med vilket ideologiskt innehåll som passar i stunden, säger Tina Askanius.

Motstridig berättelse

Samtidigt som Sverige får representera avarterna med multikulturalism, lyfts landet fortfarande fram som ”vithetens vagga”.

– Därför ses det man ser som Sveriges förfall som så allvarligt. Den här mytiska platsen som vithetens vagga sedan vikingatiden är hotad, anser man, säger Tina Askanius.

Syftet med hennes forskning är att förstå hur dessa motstridiga berättelser fungerar, och vilka idéer som göder högerns mobiliseringar och desinformationskampanjer.

Hon vill också förstå hur dessa alternativmedier blev en del av en större desinformationskampanj mot Sverige och när idéerna började ta sig från en extrem sfär till etablissemanget – som i Donald Trumps ökända uttalande om attentatet i Sverige som inte ägt rum.

Varför har just Sverige blivit föremål för denna kampanj?
– Historiskt har det funnits ett ömsesidigt intresse mellan länderna. Det finns också många svenska aktörer och youtubers på yttersta högerkanten som opererar i USA och tjänar pengar på att reproducera den här bilden av Sverige, säger Tina Askanius

I studierna har hon även intervjuat personal på svenska ambassaden i Washington DC.

– De följer utvecklingen och är medvetna om vad som pågår, även om de bara följer Sverigebilden i etablerade nyhetsmedier.

Mer om studien och forskningsprojektet:

Imagining Sweden: Sweden as lodestar and punching bag for far-right movements in the US, Malmö universitet.

Kontakt:

Tina Askanius, docent vid institutionen för konst, kultur och kommunikation, Malmö universitet, tina.askanius@mau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera