1. Stängsel med taggtråd.
  7 maj 2024

  Ökad risk för demens hos äldre som begått brott

  Äldre med kriminell bakgrund löper högre risk att drabbas av en demenssjukdom. Risken är särskilt stor hos personer som begått allvarliga brott och suttit i fängelse.

 2. Blod i provrör på ett labb
  28 februari 2024

  Blodprov lika bra som ryggvätskeprov för att upptäcka alzheimer

  Ett blodprov är lika träffsäkert – och i vissa fall överlägset – ryggvätskeprov för att ställa en alzheimerdiagnos. Det visar en studie.

 3. Kvinna i rosa skjorta döljer ansikte i händerna
  30 januari 2024

  Hjärnprotein kan skydda kvinnor mot alzheimer

  Aktivering av ett speciellt protein i hjärnan skulle kunna skydda kvinnor från att utveckla demenssjukdomar som alzheimer. Det visar en studie som gjorts på möss.

 4. Proteiner fångas i kammare, som ser ut som runda behållare.
  20 november 2023

  Pyttesmå proteinfällor kan ge svar om sjukdomar

  Vid alzheimer och ALS bildas klumpar av proteiner. Nu har forskare utvecklat en metod där proteinerna fångas in i en nanofälla för att studeras. Förhoppningen är att bättre förstå skadliga mekanismer i sjukdomarnas tidiga fas.

 5. Illustration av kopplingar, synapser, mellan nervceller.
  1 november 2023

  Förändringar i cellernas kraftverk tidigt tecken på alzheimer

  Långt före symtom på Alzheimers sjukdom förändras energibalansen i hjärnceller som är viktiga för närminnet. Det visar en studie på möss.

 6. 5 oktober 2023

  Grafenoxid väcker hopp om att bromsa alzheimer

  Behandling med nanomaterialet grafenoxid kan minska den skadliga process som stör hjärnans funktioner vid Alzheimers sjukdom. Det visar en studie på jästceller.

 7. 4 oktober 2023

  Långvarig stress kopplas till ökad risk för alzheimer

  Det kan finnas ett möjligt samband mellan kronisk stress och demenssjukdom. Risken att drabbas är liten, men personer under 65 år med utmattningssyndrom och depression får i högre grad Alzheimers sjukdom. Det visar en studie.

 8. Äldre par sitter på en bänk
  30 juni 2023

  Celler rensas från plack med ny metod

  En ny metod för att rensa celler från skadliga proteinplack har testats i en studie. Förhoppningen är att tekniken i framtiden kan öka förståelsen för sjukdomar som alzheimer.

 9. 12 april 2023

  Sockermolekyl i blodet kan förutse alzheimer

  Förändrade nivåer av glykaner, eller sockermolekyler, i blodet kan visa risken för Alzheimers sjukdom tio år i förväg. Upptäckten av biomarkören kan underlätta screening för tidig diagnos.

 10. Två spelare jagar bollen under en fotbollsmatch
  17 mars 2023

  Fotbollsspelare på elitnivå har ökad risk för demens

  Män som spelade fotboll i allsvenskan fram till mitten av 1900-talet drabbades oftare av demens, jämfört med övriga befolkningen. Nickar och huvudkollisioner kan vara förklaringen, menar forskarna bakom en ny studie.

 11. 2 mars 2023

  Radar följer gången − flaggar för fallolyckor

  Fallolyckor och alzheimer skulle kunna förutspås med en ny metod. Det menar forskare som utvecklat en radarsensor som mäter människors rörelsemönster och variation i steg.

 12. 23 februari 2023

  Saliv kan ge svar om tidig alzheimer

  Ett enkelt salivprov som spårar molekyler i hjärnan kan upptäcka alzheimer och parkinson – långt före symtom visar sig. Det visar forskning vid Luleå tekniska universitet.

 13. Par håller om varandra
  16 januari 2023

  Blodprov spårar nervskador vid alzheimer 

  Forskare har utvecklat ett blodtest som kan visa nedbrytningen av nervceller i hjärnan vid alzheimer. Testet kan bli användbart för att både diagnostisera och övervaka skadorna hos patienter med sjukdomen.

 14. 13 januari 2023

  Multisjuka har större risk att drabbas av demens

  Att vara drabbad av flera sjukdomar, som diabetes, hjärtsjukdom och stroke, kopplas till kraftigt ökad risk för demens och alzheimer. En tvillingstudie tyder även på att samma gener kan bidra till sjukdomarna.

 15. 11 januari 2023

  Biomarkör i blodet kan visa tidiga förändringar vid alzheimer

  En tidig diagnos vid Alzheimers sjukdom ökar möjligheterna att sakta ner förloppet med läkemedel. Nu visar en studie att ett protein kan vara en tänkbar blodmarkör som avslöjar en ärftlig form av sjukdomen tio år innan symtom.

 16. 7 december 2022

  Hjärnans immunceller kan triggas att bromsa Alzheimer

  Genom att aktivera hjärnans storätande immunceller kan man utlösa inflammatoriska skyddsmekanismer i immunsystemet, vilket bromsar sjukdomsutvecklingen av Alzheimers sjukdom.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera