Det fanns ett samband mellan sämre psykiskt mående och ökad alkoholkonsumtion under pandemin. Bild: Noah, Unsplash
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Många som mådde sämre psykiskt av pandemin drack mer alkohol än de brukade. Samtidigt fanns det personer som mådde sämre men som drack mindre, det var framför allt yngre.

Det var fler som drack mindre alkohol än vanligt under pandemin än det var som drack mer. Men när forskare tittade på psykiskt mående såg de andra mönster.

– Även om den totala alkoholkonsumtionen minskar vid den här typen av samhällsförändringar kan en ökad alkoholkonsumtion i vissa utsatta grupper förvärra en redan besvärlig situation, säger Björn Trolldal, forskare på Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN), i ett pressmeddelande.

Psykiskt mående påverkade alkoholkonsumtionen

Under pandemins första år, 2020, gjorde CAN en undersökning för att ta reda på om människors alkoholvanor hade förändrats under pandemin. Deltagarna fick också frågor om ifall pandemin hade påverkat deras psykiska mående.

57 procent av deltagarna svarade att deras psykiska mående hade påverkats negativt. Det visade sig även gå hand i hand med alkoholkonsumtionen.

– Generellt var det så att ju mer det psykiska välbefinnandet påverkats negativt, desto mer hade alkoholkonsumtionen ökat, säger Björn Trolldal.

Det fanns dock en grupp bland dem som mådde sämre som hade druckit mindre än vanligt. Den gruppen var framför allt yngre personer.

Förebyggande arbete viktigt

Björn Trolldal tycker att det är viktigt att ta reda på hur stora samhällsförändringar, som pandemin, påverkar människor och deras alkoholkonsumtion.

Det är också viktigt att arbeta förebyggande, för att undvika att en redan besvärlig situation förvärras ytterligare för människor, menar han.

– Den här kunskapen bör användas av beslutsfattare samt personer inom vården och andra som möter människor som påverkats negativt av stora samhällsförändringar.

Vetenskaplig artikel:

Changes in self-reported alcohol consumption in relation to financial and mental health problems: Experiences from the COVID-19 pandemic in Sweden, Nordic Studies on Alcohol and Drugs (NAD).

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera