Kvinna med dator i säng.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett digitalt läkarbesök räcker inte för att bedöma viktiga kriterier för halsfluss och behov av antibiotika. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

Halsfluss är en vanlig orsak till läkarbesök och antibiotikaförskrivning i primärvården. För att avgöra om en patient behöver antibiotika använder läkare de så kallade Centorkriterierna för halsfluss. Här ingår bland annat feber, ömma och svullna lymfkörtlar i käkvinklarna samt undersökning av halsmandlar.

En studie vid Göteborgs universitet har nu tittat på om digitala bedömningar är lika tillförlitliga som en fysisk undersökning för att avgöra om behandling med antibiotika är motiverad.

I studien ingick 189 patienter som sökte vård vid vårdcentraler och jourcentraler i Västra Götalandsregionen mellan januari 2020 och oktober 2023.

Digitalt inte säkert nog

Varje patient fick göra både en digital läkarbedömning via video och en fysisk undersökning som genomfördes av en annan läkare.

Resultaten visar att digitala vårdbesök inte är tillräckliga för att bedöma vissa av de viktigaste kriterierna, som inspektion av halsmandlar och undersökning av lymfkörtlar.

– Vår studie visar att även om digitala vårdbesök är praktiska för många patienter är de inte tillräckligt pålitliga för att bedöma halsfluss. För att säkerställa en korrekt diagnos och behandling är det fortfarande viktigt att genomföra en fysisk undersökning, säger Patrycja Woldan-Gradalska, ST-läkare och doktorand på Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Vetenskaplig studie:

Inter-rater reliability of Centor score assessments between telemedicine and in-person examinations in patients with an acute sore throat, Infectious Diseases.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera