Kvinna lutar huvudet mot händerna.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Patienter som drabbats av postcovid lider ofta av intensiv trötthet och andningssvårigheter. En ny studie visar även att högt blodtryck kan vara en riskfaktor för postcovid.

I en nordisk studie har forskare undersökt olika faktorer som kan kopplas till postcovid-syndrom, eller PCS. Det skriver Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Forskarna har analyserat data från över en miljon människor som insjuknade i covid-19 under perioden februari 2020 till maj 2021 i Sverige. Drygt 16 000 personer fick diagnosen postcovid-syndrom efter infektionen. Det motsvarar 1,5 procent av samtliga fall i studien, som baseras på flera nationella register.

Trötthet och sjukdomskänsla

Forskarna har tittat närmare på symtomen hos personer som behövt fortsatt vård tre månader efter covid-infektionen. De fann att de vanligaste symtomen var andningssvårigheter, sjukdomskänsla, trötthet och onormala resultat från lungundersökningar.

– Resultaten är ett viktigt steg för att bättre förstå postcovidsyndrom. Genom att identifiera nyckelfaktorer kan vi förbättra diagnostiken, anpassa vården och bana väg för forskning om effektivare behandlingar, säger forskaren Anne-Marie Fors Connolly vid Umeå universitet i pressmeddelandet.

Studien visar också att patienter med postcovid oftare hade högt blodtryck jämfört med personer som genomgått en covid 19-infektion, men inte drabbats av postcovid efteråt. Högt blodtryck var också vanligare i jämförelse med personer som inte hade fått infektionen alls.

Högt blodtryck en riskfaktor

Det här tyder på en sårbarhet hos personer med högt blodtryck, enligt forskarna. Även andningssvårigheter var ett nytt symtom för majoriteten av dem som diagnostiserats med postcovid.

När forskarna undersökte postcovid-diagnoserna sågs ett starkt samband med sjukdomens svårighetsgrad. I synnerhet personer som behövde mekanisk ventilation för andningshjälp löpte hög risk att senare diagnostiseras med PCS.

Studiens resultat är viktiga för förbättrad behandling, enligt forskarna.

– Att förstå de kliniska och demografiska egenskaperna hos PCS är avgörande för att utveckla riktade vårdstrategier för dem som lider av långtidseffekter av covid-19, säger forskaren Hanna Ollila vid Helsingfors universitet i pressmeddelandet.

Vetenskaplig studie:

How do clinicians use post-COVID syndrome diagnosis? Analysis of clinical features in a Swedish COVID-19 cohort with 18 months’ follow-up: a national observational cohort and matched cohort study, BMJ Public Health.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera