1. 2 maj 2023

  Elektronisk näsa kollar vinets kvalitet

  Håller rödvinet hög kvalitet eller är det surt? Det kan en ny elektronisk näsa, som kan bli ett alternativ till manuell vinprovning, snabbt avgöra.

 2. 10 mars 2023

  Gen kan öka risken för demens om luften är dålig

  Det finns en koppling mellan luftföroreningar och risken att drabbas av demens. En ny studie från Umeå visar att personer med en specifik genvariant löper extra stor risk om de utsätts för skadliga partiklar under lång tid.

 3. Kvinna luktar på en citron
  28 februari 2023

  Symtom vid postcovid kan spåras i dna

  Vid postcovid syns en omprogrammering av vilka gener som är aktiva i en cell. Det kan förklara symtom som försämrat smak- och luktsinne, visar forskning.

 4. Rådjur i skog tittar mot kameran
  17 januari 2023

  Människans luktsinne är skarpt – men kan vi spåra vilda djur?

  Hur bra luktsinne har vi människor egentligen? Kan vi känna lukten av rådjur? Och skulle vi, precis som jakthundar, kunna spåra upp vilda djur? Luktforskaren Johan Lundström vet.

 5. Liten pojke doftar på en blomma
  9 januari 2023

  Ny cellupptäckt kan öka förståelsen för vårt luktsinne

  Forskare har upptäckt en tidigare okänd komponent i de nervceller som gör att vi kan uppfatta lukt. Upptäckten kan få betydelse för forskningen om nedsatt luktsinne – som drabbat många i samband med covid-19.

 6. Sittande man med mörkt skägg coronatestas av person i vit rock via pinne i näsan
  2 december 2022

  Luktförlust och andfåddhet hos många även efter mild covid-19

  Det blir allt tydligare att även mild covid-19 kan ge postcovid-besvär. Vanligast är förlust av lukt eller smak, följt av andfåddhet och symtom från bröstkorgen, enligt en studie av drygt 10 000 anställda i Västra Götalandsregionen.

 7. Forskaren med virtual reality-glasögon
  11 oktober 2022

  Ny teknik låter näsan vara med i spelvärlden

  Tänk dig att gå ner i en virtuell vinkällare och känna doften av ett glas rött. Det här är nu möjligt tack vare en liten doftmaskin som kopplas till VR-spel. Forskarna hoppas även att tekniken framöver kan hjälpa människor som förlorat luktsinnet.

 8. 8 september 2022

  Elektronisk nos kan på sikt säkra rättsfallen

  Idag används likhundar för att hitta mänskliga kvarlevor vid exempelvis mord och naturkatastrofer. Men det finns både rättsliga och etiska problem. Därför utvecklar forskare vid Linköpings universitet en elektronisk nos som på sikt ska kunna komplettera hundarna.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera