1. 17 november 2023

    Lek gör hunden till din bästa vän

    Att leka är något som hundar gör när de mår bra, och uppmuntrar vi dem till mer lek mår de ännu bättre. På samma sätt mår vi människor också bra av att klappa och leka med våra hundar. En riktig win-win-situation.

  2. 8 september 2022

    Elektronisk nos kan på sikt säkra rättsfallen

    Idag används likhundar för att hitta mänskliga kvarlevor vid exempelvis mord och naturkatastrofer. Men det finns både rättsliga och etiska problem. Därför utvecklar forskare vid Linköpings universitet en elektronisk nos som på sikt ska kunna komplettera hundarna.

  3. 5 juli 2022

    Varg blev hund både i öst och väst

    Dagens hundar härstammar från två olika vargpopulationer som tämjdes i östra eller centrala Asien. Det har forskare kommit fram till efter att ha analyserat dna från förhistoriska vargar på norra halvklotet.

  4. 21 maj 2021

    Få hundar borstar tänderna varje dag

    Merparten av svenska hundar över tre år har tendens till tandlossning. Störst är problemen i vissa småvuxna raser. Och väldigt få hundägare borstar tänderna på hunden varje dag, visar forskning.

  5. 10 maj 2021

    Hundraser olika känsliga för stressade ägare

    Det finns ett samband mellan ägarens personlighet och stressnivån hos hunden. Olika hundraser påverkas dock olika mycket. Raser av urhundstyp påverkas minst medan vallande hundar påverkas mest. Någonstans i mitten hamnar jakthundarna. 

  6. 16 februari 2021

    Hundens gener hjälper oss förstå våra folksjukdomar

    Hunden är människans bästa vän ur fler bemärkelser. Hundens arvsmassa har nämligen stora likheter med människans dito och att studera sjukdomsgenetik hos hund kan därför ge exakta ledtrådar till orsakerna till motsvarande mänskliga sjukdomar.

  7. 11 december 2020

    Hund med diabetes ökar risk för typ2-diabetes hos ägarna

    Hundägare som har en jycke med diabetes löper högre risk att själva diagnosticeras med typ 2-diabetes, jämfört med ägare till hundar utan diabetes. Detta samband finns inte mellan kattägare och deras kissemissar, visar en registerstudie som gjorts bland annat på Uppsala universitet.

  8. 10 november 2020

    Inga spår av hundgener i de nordiska vargstammarna

    Skandinaviska vargar härstammar från Finland och Ryssland, och till skillnad mot många andra av Europas vargstammar saknar de tydlig inblandning av hund visar en studie från Uppsala universitet.

  9. 29 oktober 2020

    Minst fem olika hundar redan under istiden

    För 11 000 år sedan fanns minst fem genetiskt olika typer av hundar i världen som levde med människor. Det visar en DNA-studie av arkeologiska fynd. 

  10. 29 oktober 2020

    Synskadade hundar kan hjälpa människor att se

    Stargardts sjukdom och Bardet-Biedls syndrom är obotliga ärftliga sjukdomar som drabbar näthinnans celler och leder till synnedsättning eller blindhet hos människor. Sjukdomarna kan också drabba hundar av raserna labrador och golden retriever, visar forskning vid SLU.

  11. 27 mars 2020

    Respiratoriskt coronavirus hos hundar i Sverige

    Ett coronavirus som orsakar luftvägsproblem hos hundar har för första gången påvisats bland svenska hundar. Viruset, som är ett av flera smittämnen som kan orsaka så kallad kennelhosta, kom troligen till Sverige kring 2010, visar ny forskning. Möjligheten att ta fram ett vaccin mot viruset...

  12. 24 mars 2020

    Få hundägare borstar sin hunds tänder

    Dålig tandhälsa är vanligt hos hundar, och precis som hos människor är tandborstning det klart bästa sättet att förebygga problemen. Trots det borstar bara fyra procent av landets hundägare tänderna på sin hund varje dag. Många hundägare förlitar sig istället på att olika typer av...

  13. 4 mars 2020

    Forskare avslöjar nytt sinne hos hundar

    Ett internationellt forskarlag har upptäckt ett helt nytt sinne hos hundar, värmesinnet. Med sin kalla nosspegel kan en hund på avstånd känna värmen från ett annat djur eller en människokropp.

  14. 4 mars 2020

    Hundens sjätte sinne – värmesensor i nosen

    Hundar och andra rovdjur använder inte bara dofter för att lokalisera andra djur. Lundaforskaren Ronald Kröger visar nu att nosen fungerar som en värmekamera. Upptäckten kan förändra vår syn på hur rovdjur jagar.

  15. 17 januari 2020

    Vargar kan förstå människor och apportera bollar

    För många hundar är apport en naturlig lek. Nu har forskare vid Stockholms universitet upptäckt att också vargar kan tolka mänsklig kommunikation och förstå att de ska hämta en kastad boll. En förmåga som man tidigare trott uppstod hos hundar först sedan de blivit tama.

  16. 7 juni 2019

    Hunden speglar ägarens stress

    Stressnivåerna hos hundar och deras ägare följer varandra över tid, enligt en ny studie från Linköpings universitet. Forskarna tror att hundarna speglar sina ägares stressnivåer, snarare än tvärtom.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera