1. 17 november 2023

  Lek gör hunden till din bästa vän

  Att leka är något som hundar gör när de mår bra, och uppmuntrar vi dem till mer lek mår de ännu bättre. På samma sätt mår vi människor också bra av att klappa och leka med våra hundar. En riktig win-win-situation.

 2. 8 september 2022

  Elektronisk nos kan på sikt säkra rättsfallen

  Idag används likhundar för att hitta mänskliga kvarlevor vid exempelvis mord och naturkatastrofer. Men det finns både rättsliga och etiska problem. Därför utvecklar forskare vid Linköpings universitet en elektronisk nos som på sikt ska kunna komplettera hundarna.

 3. 5 juli 2022

  Varg blev hund både i öst och väst

  Dagens hundar härstammar från två olika vargpopulationer som tämjdes i östra eller centrala Asien. Det har forskare kommit fram till efter att ha analyserat dna från förhistoriska vargar på norra halvklotet.

 4. 21 maj 2021

  Få hundar borstar tänderna varje dag

  Merparten av svenska hundar över tre år har tendens till tandlossning. Störst är problemen i vissa småvuxna raser. Och väldigt få hundägare borstar tänderna på hunden varje dag, visar forskning.

 5. 10 maj 2021

  Hundraser olika känsliga för stressade ägare

  Det finns ett samband mellan ägarens personlighet och stressnivån hos hunden. Olika hundraser påverkas dock olika mycket. Raser av urhundstyp påverkas minst medan vallande hundar påverkas mest. Någonstans i mitten hamnar jakthundarna. 

 6. 16 februari 2021

  Hundens gener hjälper oss förstå våra folksjukdomar

  Hunden är människans bästa vän ur fler bemärkelser. Hundens arvsmassa har nämligen stora likheter med människans dito och att studera sjukdomsgenetik hos hund kan därför ge exakta ledtrådar till orsakerna till motsvarande mänskliga sjukdomar.

 7. 11 december 2020

  Hund med diabetes ökar risk för typ2-diabetes hos ägarna

  Hundägare som har en jycke med diabetes löper högre risk att själva diagnosticeras med typ 2-diabetes, jämfört med ägare till hundar utan diabetes. Detta samband finns inte mellan kattägare och deras kissemissar, visar en registerstudie som gjorts bland annat på Uppsala universitet.

 8. 10 november 2020

  Inga spår av hundgener i de nordiska vargstammarna

  Skandinaviska vargar härstammar från Finland och Ryssland, och till skillnad mot många andra av Europas vargstammar saknar de tydlig inblandning av hund visar en studie från Uppsala universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera