1. Dykare undersöker vraket.
  29 april 2024

  Medeltida vapenkista hittad på skeppet Gribshunden

  Nya fynd från utgrävningar av örlogsskeppet Gribshunden ger pusselbitar till medeltidens krigföring till havs. Forskare har bland annat hittat en unik vapenkista och fått ökad kunskap om skeppets stridsplattformar.

 2. 7 mars 2024

  Hasselnötter visar vägen till landskapets förändring

  Hasselnötter har varit populärt snacks sedan stenåldern. Men nötterna är även en tidskapsel som skvallrar om det skånska landskapets förändring, visar en studie.

 3. Skelett på ett bord
  28 februari 2024

  Stenåldersmänniskor kan ha haft en strategi mot inavel

  Genetiska analyser ger en ny bild av de sista jägare-samlarbefolkningarna i Västeuropa. Olika släkter levde tillsammans – något som kan ha varit en medveten strategi för att undvika inavel.

 4. Skelett från utgrävning i Birka av ett barn som begravts med halsband av pärlor.
  27 februari 2024

  Vikingen var inte som du tror

  Att vikingarna inte hade horn i sina hjälmar är välkänt sedan länge. Men i filmer och serier har schablonbilden av den brutale vikingen fått nytt liv, trots att forskningen har nyanserat och breddat bilden. Gener och gamla båtfynd ger perspektiv på vikingen som bonde, handelsman och...

 5. Ihopmonterade delar av skalle visas på museum.
  16 februari 2024

  Ihjälslagen stenåldersman var en tidig resenär

  "Vittrupsmannen" rörde sig över ett stort geografiskt område innan han klubbades till döds i Danmark. Det visar forskare som nu kartlagt en stenåldersmänniskas liv i detalj.

 6. Skalle som genomborrats av en pil
  5 februari 2024

  Brutalt slut för tidig befolkning i Skandinavien

  När de första bönderna kom till Skandinavien för 5 900 år sedan utrotades samlar- och jägarbefolkningen inom ett par generationer. Det visar en studie som slår hål på bilden av fredliga möten.

 7. Arkeologer vid gravplats med stenblock.
  30 januari 2024

  Grav från stenåldern bland de äldsta i Skandinavien

  Arkeologer kan nu bekräfta att en stenkammargrav i Tiarp är en av de äldsta som hittats i Sverige och Skandinavien. Flera skelettdelar från de begravda människorna saknas, något som är en gåta för forskarna.

 8. Formavgjutningar av tre bitar tuggummi
  19 januari 2024

  Tuggummi avslöjar matvanor och tandproblem på stenåldern

  Stenåldersmänniskor gillade att äta rådjur, öring och hasselnötter. Dieten kan spåras genom dna i tuggummi, som också avslöjar tecken på tandlossning för 10 000 år sedan.

 9. Utställning med stora stenar från byggprojekt
  12 januari 2024

  Förlorat kulturarv kan kompenseras vid stora byggprojekt

  Hur kan viktiga kulturmiljöer bevaras när stora byggprojekt förändrar städers utseende? En avhandling har tittat på Göteborg och Mumbai, som valde olika strategier när grävmaskinerna rullade in i städerna.

 10. 13 november 2023

  Stål tillverkades i norr för 2000 år sedan

  Människor i Norden hade lika bra smideskunskaper som romarna. Lämningar visar att de redan för 2000 år sedan tillverkade avancerade stålföremål.

 11. 10 oktober 2023

  Romarriket – vad är det alla tänker på?

  Hur ofta tänker du på romarriket? Den frågan snurrar viralt i sociala medier sedan en tid. Svaret från gemene man blir inte sällan "flera gånger i veckan". Vad är det som fascinerar med romarriket? Och varför?

 12. 27 september 2023

  Runstenar avslöjar dansk vikingadrottnings makt

  Harald Blåtands mamma, drottning Thyra, kan ha haft stort inflytande i Danmark på vikingatiden. Arkeologer har nämligen lyckats spåra hennes namn på flera runstenar – något som tyder på makt.

 13. Markerad rektangulär yta omgiven av träd och utrustning.
  15 september 2023

  Hamn från järnåldern hittad på Gotska Sandön

  Vad pågick på Gotska Sandön för 2000 år sedan? Forskare har nu grävt fram en hamnliknande plats som kan vara en pusselbit till gåtan.

 14. 12 september 2023

  Kanon från förlist skepp – ett av Europas äldsta fynd

  En stridsklar kanon som hittats på botten utanför Marstrand har daterats till 1300-talet – och därmed en av Europas äldsta artilleripjäser. Fyndet ger en inblick i tidig militärutveckling, men vittnar också om en orolig tid för sjöfarare och kustbefolkning.

 15. 15 augusti 2023

  Gravar med lyxiga föremål upptäckta på Cypern

  Skimrande diadem, dyrbara smycken och lyxig keramik. En svensk arkeologisk expedition på Cypern har upptäckt gravar där föremålen vittnar om stor rikedom hos ägarna.

 16. Välbevarade krukor vid utgrävning
  10 augusti 2023

  Genetiska data breddar bilden av européernas utveckling

  Forskare har lagt ännu en pusselbit till européernas genetiska historia. I en ny studie förfinas bilden av hur olika grupper blandades under den europeiska stenåldern – men även hur vissa grupper av människor var isolerade.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera