Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Ett internationellt forskarlag har upptäckt ett helt nytt sinne hos hundar, värmesinnet. Med sin kalla nosspegel kan en hund på avstånd känna värmen från ett annat djur eller en människokropp.

– Det har tagit lång tid för oss människor att upptäcka det här, det är ju 15000 år sedan som människa och hund började leva sida vid sida på jorden och hela den tiden har vi varit omedvetna om den här förmågan hos hunden, säger Ronald Kröger, professor vid Lunds universitet.

Förklarar varför lamm har tjock päls

Studien är ytterligare en pusselbit som förklarar varför vissa rovdjur, exempelvis varg, är skickliga jägare. Förutom lukt, syn och hörsel kan de med sin kalla nos sannolikt identifiera kroppsvärmen från bytesdjur på avstånd. Bytesdjuren å sin sida tjänar på att inte utsöndra mycket värmestrålning, vilket forskarna menar kan vara en förklaring till att lamm har tjock päls.

Studien ger dessutom vägledning för vilka hundraser som bör väljas för jakt och för personsök, exempelvis vid laviner eller jordbävningar.

– Hundens nos måste vara kall för att kunna hitta en varm människokropp. Våra resultat gör att det blir lätt att välja bort raser som inte kan kyla ner nosen på grund av hård avel. Sedan kan jaktträningen bli mycket mer effektiv om man inte bara använder föremål som luktar utan också utstrålar värme, säger Ronald Kröger.

Väljer en kroppstempererad yta framför en kall

Forskarlaget har nått resultaten i två olika undersökningar. I Lund har de i beteendeförsök konstaterat att hundar på 1,6 meters håll väljer en liten, kroppstempererad yta framför en lika stor kall yta. I Budapest har forskarna undersökt hundars hjärnaktivitet med magnetröntgen. Vid stimulering med svag värmestrålning blev den del av hjärnan aktiv som bearbetar sinnesinformation från huden, med stor sannolikhet från den nakna huden på hundens nosspegel där själva hudstrukturen kallas rhinarium.

Hundarna som deltagit i studien har tränats på svag värmestrålning. Först ut var Ronald Krögers egen golden retriever, Kevin, som varit med sedan starten 2012. I träningen har forskarna hela tiden använt ett belöningssystem, aldrig bestraffningar.

Artikel i tidskriften Scientific Reports:

Dogs can sense weak thermal radiation   .

Kontakt:

Ronald Kröger, professor vid biologiska institutionen, Lunds universitet, ronald.kroger@biol.lu.se

 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera