Konstgjord näsa undersöker ättiksyra i rödvin.
Artikel från Högskolan i Gävle

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Håller rödvinet hög kvalitet eller är det surt? Det kan en ny elektronisk näsa, som kan bli ett alternativ till manuell vinprovning, snabbt avgöra.

En elektronisk näsa består av ett antal sensorer, ett signalbehandlingssystem och ett analyssystem. Den kan identifiera ämnen med en metod som liknar människans luktsinne.

Tekniken med elektroniska näsor är inte ny, den har bland annat använts till att upptäcka sprängmedel och känna om en person insjuknat i en allvarlig sjukdom.

I ett samarbete mellan Kungliga tekniska högskolan och Högskolan i Gävle har forskare även tagit fram en modell som kan ta reda på om vatten är drickbart.

Mäter halten ättiksyra

Den nya varianten av elektronisk näsa är inriktad på vin – eller mer exakt halten av ättiksyra i rödvin.

Ättiksyra bildas när alkohol oxiderar och finns i låga halter i allt vin. Men koncentrationen av ättiksyra kan bli för hög under vinframställningen eller när vissa viner lagrats för länge. Det riskerar att göra vinet odrickbart.

Lite förenklat mäter den nya elektroniska näsan hur ättiksyrehalten förändras i ett vin över tid. Förutom förbättrad mjukvara har en ny komponent, som blåser in luft, tillförts vid sensorerna. Det här skiljer den åt jämfört med andra prototyper med liknande användningsområde.

– Vi fick ett bättre och mer tillförlitligt resultat med hjälp av syretillförsel, som gör att ämnen frigörs från vinet. Man kan jämföra med när en sommelier luftar vin före provsmakning, säger José Chilo, forskare inom elektroteknik vid Högskolan i Gävle.

Elektronisk näsa ger snabbt svar

Tillförlitligheten är hög men metodens största konkurrensfördel är snabbheten, menar forskarna. En annan fördel jämfört med traditionell vinprovning, det vill säga där vinkännare provar vinet, är att människor kan drabbas av sjukdom och få nedsatt luktsinne.

– Kanske kan kemisk analys ge ett ännu mer exakt resultat, men nackdelen är att det tar längre tid och kostar mer pengar. Den elektroniska näsan ger snabbare svar på frågan om vinets kvalitet, säger José Chilo.

Kan bli en elektronisk sommelier

Den nya elektroniska näsan är en prototyp som framför allt är tänkt att användas vid vinframställning, men den har också potential att bedöma kvaliteten på ett lagrat vin.

– Om vi utvecklar den här metoden ännu mer kan den identifiera väsentliga komponenter i ett vin. Potentialen ökar hela tiden med hjälp av AI, säger José Chilo.

Hans elektroniska näsa har utvecklats i samarbete med forskare från Spanien.

Vetenskaplig studie:

Evaluation of Red Wine Acidification Using an E-Nose System with Venturi Tool Sampling,  Sensors.

Kontakt:

José Chilo, docent i elektroteknik vid Högskolan i Gävle, jose.chilo@hig.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera