Forskaren med virtual reality-glasögon
Bild: Jens Lasthein
Artikel från Stockholms universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Tänk dig att gå ner i en virtuell vinkällare och känna doften av ett glas rött. Det här är nu möjligt tack vare en liten doftmaskin som kopplas till VR-spel. Forskarna hoppas även att tekniken framöver kan hjälpa människor som förlorat luktsinnet.

Tidigare har datorspel och VR, virtual reality, fokuserat på det vi kan se – rörliga bilder på skärmar. Andra sinnen har inte haft en lika naturlig plats. Men en tvärvetenskaplig forskargrupp vid Stockholms universitet och Malmö universitet har nu konstruerat en doftmaskin som kan styras av en speldator.

I spelet rör sig deltagaren i en virtuell vinkällare, där vinglas står uppradade på ett bord. Spelet går ut på att plocka upp vinglasen och gissa vilka dofter som vinet innehåller. Den lilla doftmaskinen sitter fast vid VR-systemets handkontroll, som släpper ifrån sig en doft när spelaren lyfter glaset.

– Möjligheten att gå vidare från ett passivt till ett mer aktivt luktande i spelvärlden banar väg för utvecklingen av helt ny luktbaserad spelmekanik baserad på spelarnas rörelser och bedömningar, säger Simon Niedenthal som är interaktions- och spelforskare vid Malmö universitet.

Utmanar även känsliga näsor

Spelet har olika svårighetsgrader med ökande grad av komplexitet.

– På samma sätt som ett vanligt datorspel blir svårare ju bättre spelaren blir, så kan doftspelet även utmana spelare som redan har en känslig näsa. Det gör att doftmaskinen till och med kan användas för att träna upp vinprovare eller parfymörer, säger Jonas Olofsson.

Bild: William Fredborg

Doftmaskinen – så fungerar den

Doftmaskinen, eller olfaktometern, består av fyra olika ventiler kopplade till varsin kanal. I mitten finns en liten fläkt som suger ut luften i ett rör. Med hjälp av datorn kan spelaren styra de fyra kanalerna så att de öppnas i olika grad och ger olika blandningar av doft, som kan efterlikna komplexiteten i ett riktigt vinglas.

 

Doftträning efter covid-19

Forskargruppen hoppas nu att doftande datorspel även kan bli användbara för andra ändamål.

– För dem som till exempel förlorat luktsinnet efter covid-19 eller av andra orsaker, kan den nya tekniken innebära en möjlighet att återfå luktsinnet med hjälp av spelbaserad träning, säger forskargruppsledaren Jonas Olofsson.

Luktträning är en metod som rekommenderas av läkare för dem som förlorar luktsinnet efter förkylningar och andra virus, men enligt Jonas Olofsson slutar många för att det blir för långtråkigt.

– Jag hoppas att det faktum att ritningar och kod finns öppet tillgängliga som ”open source” leder till en möjlighet att spelföretagen börjar skapa nya, kommersiella produkter för doftträning med hjälp av den nya tekniken, säger Jonas Olofsson.

Studie:

A graspable olfactory display for virtual reality, International Journal of Human – Computer Studies.

Kontakt:

Simon Niedenthal, interaktions- och spelforskare vid Malmö universitet, simon.niedenthal@mau.se

Jonas Olofsson, professor i psykologi och forskningsledare vid Sensory Cognitive Interaction Lab, Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, jonas.olofsson@psychology.su.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera