Artikel från Malmö universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Nätdejting är vanligt bland tonåringar, men kan innebära risker. En studie visar att unga tjejer upplever att strategier krävs för att nobba sexuella inviter utan att konsekvenser uppstår.

Unga idag ser idag nätet som en självklar plattform för romantiska och sexuella möten. Samtidigt väger de ständigt fördelarna mot olika risker och faror som måste värderas och undvikas. Det visar en studie där cirka 50 ungdomar mellan 16 och 19 år deltagit i gruppsamtal och intervjuats.

Tonåringarna i studien har bland annat fått diskutera och svara på frågor om hur de resonerar kring samtycke i olika sexuella situationer på nätet.

– Våra intervjuer visar att de flesta unga börjar intressera sig för olika sexuella praktiker på nätet någon gång på mellanstadiet, säger forskaren Kim Ringmar Sylwander vid Malmö universitet.

Svårt att navigera kring närmanden

Hon konstaterar att ungas förhandling av sexuellt samtycke på digitala plattformar formas av heterosexuella normer och förväntningar. Liksom i sammanhang utanför nätet handlar samtycke sällan om en förhandling av ja eller nej, utan snarare om att känna in varandra.

– Killar känner pressen att fråga men också att få samtycke på rätt sätt. Att det ska känns bra för tjejen. Medan tjejer upplever att de har svårt att navigera i situationer där de får oönskade inviter från killar de inte vill ha en sexuell relation med. Och att detta hela tiden måste förhandlas för att undvika skambeläggning, säger Kim Ringmar Sylwander och fortsätter:

–Tjejerna beskriver det som ”let them down easy”, alltså göra det på ett mjukt sätt. Att de måste kalkylera vad konsekvensen blir om de avfärdar argt eller blockerar någon på skolan. Till exempel risken att killen ändå börjar sprida rykten om en.

Unga överskattar sin mognad

Tonåringarna beskrev också att de i yngre ålder gjorde saker på nätet som de idag betraktar som omoget. Till exempel kunde tjejer surfa runt på sajter där det dök upp nakna män som satt och onanerade. Killarna kunde jaga nakenbilder på tjejer och tänkte inte på att det var en riktig person bakom bilden.

– Det intressanta är att de uppfattade sig själva som mogna när de var tolv år. Att de tyckte att de hade koll och visst förstod vilka risker som fanns och visst kunde hantera plattformarna de använde på ett ansvarsfullt sätt. Men att de nu istället ser sina tidigare val som ett resultat av att de saknat ett konsekvenstänk, säger Kim Ringmar Sylwander.

Läs mer om unga och nätdejting: Unga känner press att dela nakenbilder

Vetenskaplig studie:

Unga, samtycke och nätet: en affektteoretisk studie om ungas sexuella nätpraktiker, Malmö universitet.

Kontakt:

Kim Ringmar Sylwander, postdoktor vid Centrum för sexologi och sexualitetsstudier vid Malmö universitet, kim.ringmar-sylwander@mau.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera