Shopping i galleria.
Artikel från forskning.se

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Julen rycker allt närmare och för många ökar oron för ekonomin. Oväntat nog kan denna stress leda till att vi köper ännu fler julklappar – ofta på ren impuls.
– Det är ett sätt för människor att hitta kortvarig lindring från negativa känslor kring sin ekonomi, säger Jalal Ahamed, docent i företagsekonomi vid Högskolan i Skövde.

Enligt branschorganisationen Handelns utredningsinstitut, HUI, väntas året julhandel omsätta 93 miljarder kronor, något som skulle innebära ett nytt rekord.

Vissa kanske ser fram emot att köpa julklappar, andra känner en växande klump i magen när den ekonomiska pressen ökar. Och enligt en översiktsstudie vid Högskolan i Skövde riskerar sådan oro att leda till en ännu sämre ekonomisk situation.

Studien har gått igenom tidigare forskning om så kallad finansiell ångest och stress, något som kan trigga tvångsmässiga och impulsiva köp.

– Julen förstärker ofta finansiell ångest genom att öka förväntningarna på konsumtion. Det kan leda till fler impulsiva köp som fungerar som en form av tillfällig lindring från ångesten. Det riskerar att skapa en negativ spiral där ytterligare ekonomisk stress leder till ännu fler impulsköp, säger Jalal Ahamed, docent i företagsekonomi på Högskolan i Skövde.

Julen gör oss extra sårbara

Finansiell ångest handlar om hur vi känner och tänker kring pengar. Detta påverkas ofta av vår ekonomiska situation och tidigare erfarenheter. Låg inkomst, många barn och hög skuldsättning är faktorer som ökar ångesten. Dålig vana att hantera pengar och vissa personlighetstyper kan förvärra situationen.

Under julsäsongen kan många av dessa faktorer samspela. Det kan därför bli en tuff tid för många när både stress och krav på konsumtion ökar. Och enligt Jalal Ahamed är impulsköp bara en av flera negativa effekter av finansiell ångest. Forskningen visar att den också påverkar vår mentala hälsa, relationer och livskvalitet.

– Den skadar familjerelationer och vår hälsa, samt försvagar social sammanhållning, vilket ofta leder till ökad isolering. Sammanfattningsvis har finansiell ångest en djup påverkan på individer, familjer och hela samhället, säger han.

Kan liknas vid en fobi

Men att ta tag i sin ekonomi kan vara en utmaning. Många hanterar problemen genom att stoppa huvudet i sanden. Jalal Ahamed förklarar att den finansiella ångesten kan liknas vid en fobi.

– Vi undviker ofta våra fobier. Det kan ge en tillfällig känsla av trygghet, men i längden kan det begränsa våra möjligheter. På samma sätt kan finansiell ångest leda till att vi undviker att kolla på vår ekonomi eller ta itu med ekonomiska problem, vilket kan skapa ännu större problem på sikt. Att konfrontera våra fobier, även om det känns obehagligt, kan vara en viktig del av att övervinna dem, säger Jalal Ahamed vid Högskolan i Skövde.

Kvinna med kreditkort framför en dator och en tomte.
Ha inte för bråttom med stora inköp. Tänk igenom om prylarna verkligen behövs. Det är ett av flera tips för att plånboken inte ska bli för tunn i jultider.

Tipsen för att minska ekonomisk julstress

Finansiell ångest, där impulsköp kan vara en tillfällig lindring, riskerar bli en ond cirkel av ekonomiska bekymmer. Men det finns sätt att hantera situationen.

Här delar forskaren Jalal Ahamed med sig av fem strategier, som enligt forskning har verklig effekt och kan hjälpa oss att navigera genom julstressen – utan att tömma plånboken.

Sök stöd från nära och kära

Att prata om ekonomiska bekymmer med vänner och familj kan ge både stöd och perspektiv. Att ha någon att luta sig mot kan minska stressen och göra det lättare att hantera ekonomiska utmaningar. Prata öppet med en vän eller familjemedlem om din julbudget. Dela med er av sätt att hantera ekonomin.

Strategier mot stress

Att ha enkla strategier för att minska stress kan hjälpa till att hantera ångesten utan konsumtion. Det kan handla om aktiviteter som att läsa, ta en promenad i naturen eller utöva mindfulness. Gör en lista över aktiviteter som får dig att känna dig avslappnad och nöjd. Ta fram listan när köpbegäret visar sig.

24-timmarsregeln

Att ställa sig frågan ”Är det här köpet verkligen nödvändigt?” kan göra det lättare att avstå från impulsiva beslut och i stället göra genomtänkta val. Denna enkla fråga kan ofta vara ett kraftfullt verktyg för att minska överkonsumtion. Ha som vana att vänta minst ett dygn innan större köpbeslut. Reflektera över om varan verkligen fyller ett behov.

Bättre koll på privatekonomi

God hantering av ekonomin är en viktig grund för att minska finansiell ångest. Ju mer du vet om budgetering, sparande och smarta inköp, desto lättare blir det att undvika onödig konsumtion. Använd något digitalt verktyg eller en app för budget för att få bättre kontroll över utgifter, eller gå en kort kurs i privatekonomi för att stärka kunskaperna.

Överväg professionell rådgivning 

En ekonomisk rådgivare kan hjälpa till att identifiera sätt att minska kostnader och planera långsiktigt för att undvika framtida stress. Många kommuner erbjuder gratis ekonomisk rådgivning där du kan få tips om att skapa en hållbar budget eller hjälp med att hantera skulder.

Källa: Fem tips för att undvika ekonomisk oro i jul

Vetenskaplig studie:

Financial anxiety: a systematic review, International Journal of Bank Marketing.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera