1. 5 juni 2025

    Fler och fler firar nationaldagen

    Allt fler firar nationaldagen i Sverige, visar en rapport. Det är den högtiden där firandet ökat mest de senaste åren – och ökningen sticker ut menar forskare.

  2. Shopping i galleria.
    11 november 2024

    Ekonomisk stress triggar impulsköp av julklappar

    Julen rycker allt närmare och för många ökar oron för ekonomin. Oväntat nog kan denna stress leda till att vi köper ännu fler julklappar – ofta på ren impuls. – Det är ett sätt för människor att hitta kortvarig lindring från negativa känslor kring sin ekonomi, säger Jalal...

  3. Julbbord med skinka i fokus
    20 december 2023

    Skinkan ohotad favorit på julbordet

    Lutfisk och dopp i grytan är på väg ut, men skinkan förblir en favorit. Det traditionella svenska julbordet står stadigt – även om nya rätter numera letar sig in i mixen.

  4. Inslagen present i julstil, hålls av två händer.
    7 december 2023

    Vi julshoppar för fullt trots alla kriser – varför?

    Shoppa mindre, köp mer begagnat – budskapen har nått fram. Trots klimatförändringar, ekonomisk kris och terrorhot spår handeln en nedgång i julshoppandet med bara tre procent. Det är extremt svårt att stå emot det sociala trycket i juletid,...

  5. Utklädda barn firar halloween
    31 oktober 2023

    Halloweentraditionen – mer än bus eller godis

    Glödande pumpor, barn på godisjakt och lekfulla gestaltningar av döden. Halloweenfirandet har på kort tid blivit populärt i Sverige, men fröet till traditionen kan spåras till förkristen tid.

  6. Bord med två händer och påskpyssel i form av bland annat ägg.
    6 april 2023

    Visst går det att äta klimatsmart i påsk – här är matforskarens bästa tips

    En del av påskmaten är problematisk ur hållbarhetssynpunkt. Men bra alternativ finns. Här är matfilosofen och forskaren Henrik Lagerlunds bästa tips på hållbar påskmat.

  7. Barn med korg letar ägg
    3 april 2023

    Så gick påsken från stillhet till lättsamt firande

    Stillsamt allvar har ersatts av lek och kravlös ledighet under påsken. Men vad får oss att slopa vissa traditioner och lägga till nya? Etnologen Karin Gustavsson från Lunds universitet förklarar.

  8. 17 februari 2023

    Förskolor firar högtider – men väjer för religiöst arv

    Barn firar jul och påsk i förskolan, men får sällan reda på bakgrunden till högtiderna. En studie visar att pedagogerna känner en oro för att blanda in religion i undervisningen.

  9. Två personer i tomteluva, sedda bakifrån, sitter i soffa och håller handen och ser på teve.
    9 december 2022

    Därför sänds samma julfilmer varje år

    Läge för soffmys med Love Actually i mellandagarna? Eller julglädje och julångest med hjälp av Fanny och Alexander? Här är skälen till att julfilmerna fortsätter att vara standard i tevetablån.

  10. 17 december 2020

    Så blir det lättare att hålla nyårslöftet

    Nyår närmar sig, en högtid då många väljer att avlägga ett nyårslöfte. Något som kan vara svårt att hålla. Men forskning visar en möjlig väg att lyckas – att formulera om sitt löfte.

  11. 16 april 2019

    Koll på påsken i skolan – tro eller tradition?

    Påsklovet är en effekt av det kristna arvet. Men skolans undervisning kring olika högtider handlar om att skapa sammanhang och förståelse, enligt en ny <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En avhandling...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera