1. 6 oktober 2023

  Ny immunterapi mot leukemi visar lovande effekt

  En ny form av immunterapi riktar in sig på att angripa muterade cancerceller vid akut myeloisk leukemi, AML. En studie visar lovande effekt på patientceller i möss.

 2. Sjuksköterska tar ett blodprov från en ven
  6 februari 2023

  Lovande resultat för immunterapi vid äggstockscancer

  Forskare undersöker om en viss typ av immunterapi kan fungera som behandling för äggstockscancer. En studie där möss har behandlats med CAR-T-celler visar lovande resultat.

 3. 2 februari 2023

  Kombinerade immunceller kan ge säkrare prognos vid cancer

  Forskare har tagit fram en ny prognosmetod som fungerar som en markör för tjocktarmscancer och flera andra tumörsjukdomar. Metoden, som bygger på en kombination av immunceller, kan också användas för att förutsäga behandlingsresultat vid immunterapi.

 4. Kvinna och barn går på stenlagd stadsgata, bland andra människor, bara ryggen syns
  22 december 2022

  Kroppens egna budbärare kan förbättra cancerbehandling

  Kroppen har ett system att utbyta information, celler emellan. Forskare tror sig nu ha nu hittat nya sätt att dra nytta av det systemet för att få bättre cancerbehandlingar.

 5. En man i mörkblå tröja håller händerna på ryggen, i njurhöjd
  20 oktober 2022

  Kommer njurcancern sprida sig? Fyra gener kan ge svar

  Fyra gener i cancercellerna hos människor med njurcancer verkar kunna förutsäga risken att cancern sprider sig, visar en studie. Patienter som visar sig ha en hög sådan spridningsrisk skulle kunna följas närmare av vården och snabbt få behandling om tumören börjar sprida sig, enligt...

 6. 24 maj 2022

  Rätt diagnos räddar liv vid lungcancer

  De flesta lungcancerfall kan inte opereras. Patologens diagnos utgör underlag när läkarna väljer mellan olika behandlingar. – Vi har fått fram ny forskning som ger direkta resultat i vården, säger Hans Brunnström, docent och patolog.

 7. 28 februari 2022

  Ny analys underlättar skräddarsydd immunterapi mot cancer

  Tumörceller ändrar sina ytproteiner när de tas ur sin naturliga miljö. Det gör att de tvådimensionella modeller som används för att ta fram skräddarsydd immunterapi inte ger rätt bild av situationen hos patienten. En ny metod från Lund kan nu direkt analysera lämpliga ytprotein att...

 8. Plastmodell av hjärnan.
  6 juli 2021

  Strukturer i hjärnan kan hjälpa till att bekämpa hjärntumörer

  Att behandla hjärntumörer är svårt på grund av de barriärer som finns runt hjärnan. Nu har forskare gjort en upptäckt som kan ändra på det.

 9. Person med diabetes kontrollerar sitt blodsocker.
  25 maj 2021

  God effekt av diabetesvaccin

  Immunterapi kan ha effekt på diabetes typ 1 hos personer med en särskild gentyp. Injektioner med protein kan hjälpa dem att behålla viss insulinproduktion.

 10. 22 april 2021

  Makrofagerna fixar till blodflödet efter hjärtinfarkt

  Hjärtkärlsjukdom är världens vanligaste dödsorsak och sjukdomen beror på att blodflödet hindras att nå den utsatta vävnaden som till slut drabbas av syrebrist. Forskning visar nu att våra vanligaste immunceller, makrofagerna, kan hjälpa till att återetablera blodflödet och begränsa...

 11. 27 januari 2021

  När det inte riktigt är Parkinson

  Ibland visar sig det som först kunde tolkas som Parkinsons sjukdom bero på något annat och betydligt mer aggressivt. Forskarna kallar det atypisk parkinsonism och jobbar intensivt med att förstå de bakomliggande mekanismerna.

 12. 27 november 2020

  Immunterapi med antikropp – möjlig väg att bromsa ALS

  Forskare har hittat ytterligare en pusselbit i vad som kan leda till en behandling där man med immunterapi kan bromsa vissa typer av den neurologiska sjukdomen ALS. Det handlar om en antikropp som binder de felaktigt veckade proteiner som sprids när sjukdomen utvecklas.

 13. 25 november 2020

  Ny typ av immunterapi ett lagarbete mot cancer

  Immunterapi mot cancer har gjort stora framsteg och för många patienter finns framgångsrika behandlingar som inte fanns för tio år sedan. Men befintlig immunterapi fungerar inte för alla typer av cancer. Karolinska Institutet har utvecklat en ny typ av immunterapi som kan ge effektivare...

 14. 29 oktober 2020

  Så påverkar träning immunförsvaret och motverkar cancertillväxt

  Cancerdrabbade som tränar har generellt en bättre prognos än otränade. Nu har forskare vid Karolinska Institutet hittat en möjlig förklaring till varför träning hjälper att bromsa tillväxten av cancer. Fysisk aktivitet ändrar metabolismen hos immunförsvarets cytotoxiska T-celler och...

 15. 6 augusti 2020

  Ny immunterapi behandlar svår hudcancer

  En ny typ av immunterapi av den elakartade hudcancern malignt melanom visar lovande resultat. Tre mycket svårt sjuka patienter är idag långtidsöverlevare, i en studie av forskare vid Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset.

 16. 16 januari 2020

  B-cellernas viktiga roll vid immunterapi

  Patienter svarade bättre på immunterapi om melanomtumörer innehöll särskilda kluster med B-celler. Det visar forskning från Lunds universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera