1. Patient får blodtransfusion på sjukhus.
  30 april 2024

  Tarmbakterie öppnar för universalblod

  Forskare har upptäckt att enzymer i tjocktarmen kan hjälpa till att ta bort delar som skiljer blodgrupper från varandra. Metoden är ett steg närmare ett universalblod som kan underlätta blodtransfusioner och organtransplantationer.

 2. 29 november 2022

  Blodgrupp kan förutsäga risk för femte sjukan

  Risken att smittas av viruset bakom barnsjukdomen femte sjukan kan kopplas till blodgrupp. Det visar forskning från Karolinska institutet.

 3. 13 april 2022

  Problem efter höftledsoperationer kopplas till genetisk risk

  En av tio patienter som fått en ny höft- eller knäled måste opereras igen. En ny studie visar att genetiska faktorer och blodgrupp kan ligga bakom en ökad risk för proteslossning.

 4. En sjuksköterska har tagit blodprov på en patient.
  27 augusti 2021

  Dina föräldrars blodgrupp påverkar risken att du får blodpropp

  Har du två arvsanlag för blodgrupp A, B eller AB löper du dubbelt så hög risk att drabbas av hjärt-kärlsjukdom. Ett gentest skulle göra det lättare att hitta personer med ökad risk att drabbas, menar forskarna.

 5. Påse med blod
  27 april 2021

  Blodgruppers koppling till sjukdom kartlagda

  En studie visar samband mellan blodgrupper och totalt 49 sjukdomar. Bland annat fann forskarna att blodgrupp B verkar ha en skyddande effekt mot njursten.

 6. 12 mars 2021

  Blodgruppen kan säga hur sjuk du blir

  Många går genom livet ovetande om vilken blodgrupp de tillhör. Men kanske har coronapandemin ändrat på det. Studier visar att blodgruppen kan påverka hur sjuk man blir i covid-19. ”En sanning med modifikation”, säger Johan Nordgren, docent i mikrobiologi.

 7. 24 juli 2020

  Okänd bromsmolekyl bakom världens mest sällsynta blodgrupp

  Det finns en blodgrupp så sällsynt att man bara känner till ett tiotal människor som har den, varav en enda är blodgivare. Efter närmare 30 år har forskare i Lund och Bristol nu löst gåtan. Blodgruppen MAM-negativ uppstår när det cancerrelaterade proteinet EMP3 saknas på de röda...

 8. 16 juli 2018

  Koden knäckt för det sista blodgruppssystemet

  En blodgrupp som upptäcktes redan 1962 har gäckat forskarna sedan dess. Ingen har kunnat förklara varför vissa människor blir Xga-positiva och andra Xga-negativa. Men nu har Lundaforskare hittat svaret på gåtan. Studien publiceras i den vetenskapliga tidskriften Blood.

 9. placeholder bild.
  9 juni 2015

  Enkelt test avslöjar fostrets blodgrupp

  Gravida kvinnor som har blodgruppen RhD-negativ riskerar att bilda antikroppar mot fostrets blod om barnet är RhD-positivt. Obehandlat kan det vara livsfarligt för barnet varför alla RhD-negativa kvinnor följs noga under graviditeten. De som föder RhD-positiva barn behandlas förebyggande i...

 10. placeholder bild.
  10 mars 2015

  Därför skyddar blodgrupp noll vid malaria

  Det är sedan tidigare känt att personer med blodgrupp 0 (noll) skyddas från att dö vid en svår malariasjukdom, eftersom dessa personer sällan bildar klistriga klumpar av röda blodkroppar, något som kan ge dödliga vävnadsskador. I en studie publicerad i Nature Medicine förklarar forskare...

 11. placeholder bild.
  11 januari 2008

  Blodgrupperna är en viktig del av infektionsförsvaret

  I tidskriften PLoS Pathogens påvisar professor Thomas Boréns forskargrupp vid Umeå universitet tillsammans med forskare i Bethesda, USA, för första gången att den biologiska funktionen hos blodgruppssystemet AB0 är att skydda mot infektionssjukdomar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera