1. Konstnärlig illustration av stjärna i mitten omgiven av is.
  3 juni 2024

  Is viktigt när större planeter bildas

  Hur planeter bildas är en fråga som länge gäckat världens astronomer. En ny avhandling vid Lunds universitet visar att is spelar en avgörande roll för att små himlakroppar ska nå en viss storlek och växa till svulstiga planeter.

 2. Exoplaneten ser ut som ett glödande klot som kretsar kring sin sol.
  10 maj 2024

  Jordliknande exoplanet kan ha en atmosfär

  En jordliknande exoplanet har troligen en atmosfär som domineras av koldioxid eller kolmonoxid, visar en ny studie av forskare vid bland annat Stockholms universitet. Observationerna har gjorts med hjälp av rymdteleskopet James Webb.

 3. I mitten ses ett lysande gasformation. Små galaxer dyker upp runt omkring.
  26 februari 2024

  Simulering ger säkrare svar om galaxernas barndom

  Superdatorer kan göra simuleringar av hur galaxer, stjärnor och planeter bildades, men modellerna har haft en del brister. Nu har forskare rättat till felkällor för att kunna göra supersimuleringar.

 4. 23 februari 2024

  Mysteriet är löst – supernovan blev en neutronstjärna

  Vad hände efter att supernovan SN 1987A exploderade? Efter nära fyra decennier har James Webb-teleskopet gett astronomerna ett efterlängtat svar. Det bildades en neutronstjärna.

 5. Rymdstationen kretsar runt jorden
  26 januari 2024

  Stamceller utforskas under rymdresa

  Hur påverkas stamceller av tyngdlöshet? Det vill forskare vid Uppsala universitet ta reda på. Flera miljoner stamceller har därför följt med till den internationella rymdstationen ISS, där experiment ska utföras av astronauter.

 6. Astronaut flyter i rymde, ovanför jorden
  22 januari 2024

  Så klarar kroppen en resa till Mars

  Musklerna förtvinar och immunförsvaret försvagas i tyngdlöshet. Och ingen vet hur rymdstrålningen påverkar oss i längden. Forskare undersöker hur vår biologi skulle klara den långa resan till Mars.

 7. 15 januari 2024

  Exploderande stjärna blev svart hål – och sög in följeslagare

  Astronomer har fått ökad förståelse för hur svarta hål bildas. En studie visar hur en exploderande supernova drivs av ett svart hål som konsumerar en stjärnkompanjon.

 8. En samling teleskop med antenner riktade mot rymden
  18 december 2023

  Molekyler visar vägen till stjärnfabriker i avlägsna galaxer

  Forskare har studerat två starkt lysande galaxer där stjärnor bildats i snabb takt. Här finns spår av många olika molekyler, som kan bli viktiga ledtrådar till galaxernas beteende i universums tidiga fas.

 9. Fyra forskare undersöker bergmiljö
  18 december 2023

  Omtvistad krater på Grönland orsakad av jättemeteorit

  Gåtan är löst. Forskare kan nu slå fast att Maniitsoq-strukturen på sydvästra Grönland är en krater efter en jättemeteorit som slog ned för tre miljarder år sedan.

 10. Bild med förstoring av ett tätt kluster av lysande stjärnor.
  1 december 2023

  Mystiska bebisstjärnor i Vintergatans mitt har daterats

  Forskare har lyckats få ny kunskap om tre stjärnor i Vintergatans hjärta. Stjärnorna är ovanligt unga och har en förbryllande kemisk sammansättning.

 11. Objekt med intensiv ljuskälla och som ger i från sig en spiral av gas.
  17 november 2023

  Astronomer kan ha upptäckt ett flimrande svart hål

  Astronomer har upptäckt en avlägsen himlakropp som ger i från sig korta ljusglimtar. Det flimrande fenomenet kopplas till ett litet svart hål i en fjärran galax.

 12. 22 juni 2023

  Kisel stärker teorin att jorden bildades av grus

  Bildades jorden av gigantiska asteroider? Eller fick vår planet sin nuvarande form tack vare pyttesmå stenar som sögs ihop till en massiv himlakropp? Efter mätningar av kisel i jordens inre talar allt mer för småstensteorin.

 13. 16 juni 2023

  Jetströmmar har upptäckts runt planeten Mars

  Jetströmmar i magnetskikt har setts i närheten av jorden i 25 år. Men för första gången har de även hittats i en annan planets atmosfär, nämligen vid Mars.

 14. 13 juni 2023

  Kosmiskt förstoringsglas ser in i galaxerna

  Forskare har upptäckt en ovanlig typ av gravitationslins hos en supernova. Upptäckten gör det möjligt för astronomer att lära sig mer om de innersta delarna i galaxerna där mörk materia finns.

 15. Svart bakgrund. Framför syns rödgul ring och något som ser ut som ett lilaaktigt moln.
  22 maj 2023

  Svart hål skjuter ut jetstråle – unik bild från rymden

  Här är ett svart hål och en energirik jetstråle som kastas ut från det svarta hålet. Det är första gången som dessa fångas på samma bild, enligt astronomer som fått fram bilden via ett nätverk av teleskop.

 16. 22 maj 2023

  Radiosignaler avslöjar supernovas ursprung

  Supernovor som exploderar kan förklara universums expansion. Nu har forskare fått nya ledtrådar till hur det går till.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera