1. I mitten ses ett lysande gasformation. Små galaxer dyker upp runt omkring.
  26 februari 2024

  Ny supersimulering ger säkrare svar om galaxernas barndom

  Superdatorer kan göra simuleringar av hur galaxer, stjärnor och planeter bildades, men modellerna har haft en del brister. Nu har forskare rättat till felkällor för att kunna göra supersimuleringar.

 2. 23 februari 2024

  Mysteriet är löst – supernovan blev en neutronstjärna

  Vad hände efter att supernovan SN 1987A exploderade? Efter nära fyra decennier har James Webb-teleskopet gett astronomerna ett efterlängtat svar. Det bildades en neutronstjärna.

 3. Rymdstationen kretsar runt jorden
  26 januari 2024

  Stamceller utforskas under rymdresa

  Hur påverkas stamceller av tyngdlöshet? Det vill forskare vid Uppsala universitet ta reda på. Flera miljoner stamceller har därför följt med till den internationella rymdstationen ISS, där experiment ska utföras av astronauter.

 4. Astronaut flyter i rymde, ovanför jorden
  22 januari 2024

  Så klarar kroppen en resa till Mars

  Musklerna förtvinar och immunförsvaret försvagas i tyngdlöshet. Och ingen vet hur rymdstrålningen påverkar oss i längden. Forskare undersöker hur vår biologi skulle klara den långa resan till Mars.

 5. 15 januari 2024

  Exploderande stjärna blev svart hål – och sög in följeslagare

  Astronomer har fått ökad förståelse för hur svarta hål bildas. En studie visar hur en exploderande supernova drivs av ett svart hål som konsumerar en stjärnkompanjon.

 6. En samling teleskop med antenner riktade mot rymden
  18 december 2023

  Molekyler visar vägen till stjärnfabriker i avlägsna galaxer

  Forskare har studerat två starkt lysande galaxer där stjärnor bildats i snabb takt. Här finns spår av många olika molekyler, som kan bli viktiga ledtrådar till galaxernas beteende i universums tidiga fas.

 7. Fyra forskare undersöker bergmiljö
  18 december 2023

  Omtvistad krater på Grönland orsakad av jättemeteorit

  Gåtan är löst. Forskare kan nu slå fast att Maniitsoq-strukturen på sydvästra Grönland är en krater efter en jättemeteorit som slog ned för tre miljarder år sedan.

 8. Bild med förstoring av ett tätt kluster av lysande stjärnor.
  1 december 2023

  Mystiska bebisstjärnor i Vintergatans mitt har daterats

  Forskare har lyckats få ny kunskap om tre stjärnor i Vintergatans hjärta. Stjärnorna är ovanligt unga och har en förbryllande kemisk sammansättning.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera