Kärnkraft
-
Ny kärnkraft klart dyrare än alternativen, enligt rapport
Ny kärnkraft är varken hållbar eller kostnadseffektiv, enligt en ny studie från Blekinge Tekniska Högskola. Den gröna omställningen blir endast samhällsekonomiskt försvarbar om man satsar på energibesparingar och ny förnybar energi, enligt forskarna.
-
Frågan om kärnavfallet lyser med sin frånvaro
Problemen med kärnkraftens avfall tonas ned eller ignoreras i svensk debatt, enligt en ny avhandling. Det tystar i sin tur diskussioner om avgörande frågor, som den om samtycke. Om lokalbefolkningen säger ja till kärnavfall under marken i Östhammar, till exempel – vad har det för relevans...
-
Bakterier långt under jord fångar giftigt uran – fantastiskt, enligt forskare
Djupt nere i berggrunden, har forskare upptäckt, hjälper bakterier till att fånga in det radioaktiva ämnet uran. Upptäckten kan på sikt hjälpa till att hindra uran från att hamna i dricksvattnet – och spela roll för den svenska slutförvaringen av kärnbränsle.
-
Miljöfrågorna som försvann
Svenskarna blev tidigt ett av världens mest miljömedvetna folk. Men varför försvann klimatfrågan nästan helt i valrörelsen? Och hur står det till med vårt miljöengagemang idag?
-
Kärnavfallet ska begravas i 100 000 år
Det radioaktiva avfallet från Sveriges kärnkraftverk måste hållas avskilt från människor i 100 000 år. Lika länge måste kunskapen om dess risker hållas vid liv.
-
Kärnkraft på nytt sätt med små reaktorer
Har kärnkraften en framtid i Sverige? Ja, det är många som tror det. Men då kan det handla om en ny typ av reaktorer. Istället för stora höghusliknande byggen längs kusterna kan vi få många små reaktorer – kylda av hett bly.
-
Studerar uran i bentonit för slutförvaring av kärnavfall
TV-serien Chernobyl har aktualiserat en diskussion om kärnkraft. Och även frågan om slutförvaring av kärnavfall. Umeåforskaren Michael Holmboe studerar hur uranmolekyler i förbrukat kärnbränsle interagerar med bentonitlera vid lagning i berget.
-
Ett steg närmare fungerande fusionskraft
Fusionskraft skulle kunna förse oss med ren, ofarlig och koldioxidfri energi. Men att efterlikna solens energiprocess är väldigt svårt. Nu har två unga plasmafysiker på Chalmers tagit oss ett steg närmare en fungerande fusionsreaktor. Deras modell kan leda till bättre metoder för att...
-
Älskade, hatade kärnkraft – finns du kvar 2050?
Kärnkraften är lika omdebatterad som effektiv. Å ena sidan är den är en ren och billig energikälla – som står för nästan hälften av vår elproduktion i Sverige. Å andra sidan är den förknippad med stora risker. Huruvida vi ska utveckla kärnkraften eller slopa den helt är varken...