1. Två beiga torn mot blå himmel, ur det ena tornet kommer vit rök.
  26 januari 2024

  Ny kärnkraft klart dyrare än alternativen, enligt rapport

  Ny kärnkraft är varken hållbar eller kostnadseffektiv, enligt en ny studie från Blekinge Tekniska Högskola. Den gröna omställningen blir endast samhällsekonomiskt försvarbar om man satsar på energibesparingar och ny förnybar energi, enligt forskarna.

 2. Symbolen för radioaktivitet, målad på en betongvägg i gult och svart.
  2 juni 2023

  Frågan om kärnavfallet lyser med sin frånvaro

  Problemen med kärnkraftens avfall tonas ned eller ignoreras i svensk debatt, enligt en ny avhandling. Det tystar i sin tur diskussioner om avgörande frågor, som den om samtycke. Om lokalbefolkningen säger ja till kärnavfall under marken i Östhammar, till exempel – vad har det för relevans...

 3. Vita, halvgenomskinliga och spetsiga kristaller, närbild.
  24 april 2023

  Bakterier långt under jord fångar giftigt uran – fantastiskt, enligt forskare

  Djupt nere i berggrunden, har forskare upptäckt, hjälper bakterier till att fånga in det radioaktiva ämnet uran. Upptäckten kan på sikt hjälpa till att hindra uran från att hamna i dricksvattnet – och spela roll för den svenska slutförvaringen av kärnbränsle.

 4. 18 oktober 2022

  Miljöfrågorna som försvann

  Svenskarna blev tidigt ett av världens mest miljömedvetna folk. Men varför försvann klimatfrågan nästan helt i valrörelsen? Och hur står det till med vårt miljöengagemang idag?

 5. 7 april 2022

  Kärnavfallet ska begravas i 100 000 år

  Det radioaktiva avfallet från Sveriges kärnkraftverk måste hållas avskilt från människor i 100 000 år. Lika länge måste kunskapen om dess risker hållas vid liv.

 6. 22 februari 2021

  Kärnkraft på nytt sätt med små reaktorer

  Har kärnkraften en framtid i Sverige? Ja, det är många som tror det. Men då kan det handla om en ny typ av reaktorer. Istället för stora höghusliknande byggen längs kusterna kan vi få många små reaktorer – kylda av hett bly.

 7. 26 augusti 2019

  Studerar uran i bentonit för slutförvaring av kärnavfall

  TV-serien Chernobyl har aktualiserat en diskussion om kärnkraft. Och även frågan om slutförvaring av kärnavfall. Umeåforskaren Michael Holmboe studerar hur uranmolekyler i förbrukat kärnbränsle interagerar med bentonitlera vid lagning i berget.

 8. 21 juni 2017

  Ett steg närmare fungerande fusionskraft

  Fusionskraft skulle kunna förse oss med ren, ofarlig och koldioxidfri energi. Men att efterlikna solens energiprocess är väldigt svårt. Nu har två unga plasmafysiker på Chalmers tagit oss ett steg närmare en fungerande fusionsreaktor. Deras modell kan leda till bättre metoder för att...

 9. 7 december 2015

  Älskade, hatade kärnkraft – finns du kvar 2050?

  Kärnkraften är lika omdebatterad som effektiv. Å ena sidan är den är en ren och billig energikälla – som står för nästan hälften av vår elproduktion i Sverige. Å andra sidan är den förknippad med stora risker. Huruvida vi ska utveckla kärnkraften eller slopa den helt är varken...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera