Hur kan supermassiva svarta hål skjuta iväg galaxlånga strömmar av högenergiska partiklar – så kallade jetstrålar – nästan i ljusets hastighet? Forskare vid Chalmers har nu tagit ett viktigt steg för att besvara frågan. Nya mätningar visar att det går att ta bilder av ett svart hål och visa hur jetstrålarna bildas.
Först kom de uppmärksammade bilderna av svarta hål. Nu är projektet Event Horizon Telescope, EHT, redo att avslöja hemligheterna bakom de svarta hålens gåtfulla jetstrålar.
Svart hål skjuter ut jetstråle – unik bild från rymden
Genom detaljerade mätningar i centrum av galaxen NGC 1052, som ligger 60 miljoner ljusår från jorden, har forskarna som leds från Chalmers tekniska högskola tagit ett viktigt steg mot att besvara frågan om hur jetstrålarna bildas.
Mätningarna gjordes med hjälp av många olika radioteleskop, däribland 20-metersteleskopet vid Onsala rymdobservatorium nära Göteborg.
Utmanande galaktiskt uppdrag
– För ett så ljussvagt och okänt mål var vi inte säkra på om vi skulle få några data alls. Men strategin fungerade, särskilt tack vare känsligheten hos det stora radioteleskopet Alma i Chile, och kompletterande data från många andra teleskop, säger astronomen Anne-Kathrin Baczko vid Onsala rymdobservatorium, Chalmers tekniska högskola.
Hon och forskarkollegorna lyfter fram två faktorer som ger hopp om att framöver kunna presentera inzoomade bilder av de gåtfulla jetstrålarna. För det första lyser det svarta hålets omgivning med precis rätt frekvens för att kunna registreras av EHT. Dessutom verkar området där jetstrålarna bildas vara tillräckligt stort för att kunna avbildas.
Starkt magnetfält vid det svarta hålet
Mätningarna i den nya studien avslöjar dessutom att magnetfältet nära kanten på det svarta hålet är cirka 40 000 gånger starkare än jordens magnetfält. Forskarna bedömer att det kan stoppa material från att sugas in i det svarta hålet, vilket i sin tur kan leda till att jetstrålarna skjuts iväg.
I EHT-samarbetet ingår fler än 400 forskare från Afrika, Asien, Europa, Nord- och Sydamerika. Det internationella samarbetet syftar till att fånga de mest detaljerade bilderna på svarta hål som någonsin erhållits.
Vetenskaplig studie:
The putative center in NGC 1052, Astronomy & Astrophysics.