1. 3 oktober 2023

  Överlevnad vid spridd prostatacancer ökar – kopplas till ny behandling

  Överlevnaden för män med spridd prostatacancer har ökat med i snitt ett halvår. Det sammanfaller med att så kallad dubbelbehandling infördes i vården.

 2. Bild på person sittande i jeans. Ben och håriga armar syns. Arm med armbandsur.
  9 december 2022

  Ny metod att upptäcka prostatacancer kan öppna för massundersökningar

  En ny metod för att upptäcka prostatacancer skulle kunna bana för väg för allmän prostatacancer-screening i Sverige, tror forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

 3. Kirurger i grönblå kläder under en operation
  13 september 2022

  Van kirurg ingen garanti för att kunna hålla tätt efter operation

  Oerfaren eller erfaren kirurg – det tycks inte spela någon roll för risken att få urinläckage efter en prostatacanceroperation, visar en studie.

 4. 9 juli 2021

  Magnetkamera hindrar överdiagnostik av prostatacancer

  Magnetkameraundersökning i stället för traditionella PSA-test vid screening för prostatacancer, skulle minska problemen med överdiagnostik, överbehandling av lågrisktumörer och onödiga cancerbesked, visar en studie från Karolinska institutet.

 5. 5 maj 2021

  Färre prostatacancerdiagnoser till följd av pandemin

  Under coronapandemins första våg diagnosticerades 36 procent färre män med prostatacancer jämfört med tidigare år. – Vad det innebär för prognosen för män som inte fick sin cancer diagnostiserad beror på om vården får chans att hinna ikapp, säger Pär Stattin professor i urologi...

 6. 22 juli 2020

  Läkemedel mot prostatacancer testas mot covid-19

  Ett läkemedel som används vid prostatacancer skulle även kan användas för att behandla patienter med covid-19. Eftersom läkemedlet bland annat påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och coronainfektion, hoppas forskarna kunna korta sjukdomsförloppet och minska behovet...

 7. 20 april 2020

  Även män med allvarlig prostatacancer kan leva längre

  Män med allvarlig prostatacancer får högre överlevnad om rekommendationerna med strålterapi eller operation följs. Det visar en registerstudie från Uppsala universitet där över 20 000 män undersökts.

 8. 1121222
  8 januari 2020

  AI diagnostiserar prostatacancer lika bra som specialister

  Artificiell intelligens är lika bra på att identifiera prostatacancer och och bedöma allvarlighetsgrad, som ledande specialister (uropatologer). AI har potentialen att lösa flaskhalsar i dagens prostatacancerdiagnostik genom att ge säkrare diagnoser och bättre klinisk handläggning. 

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera