1. 3 oktober 2023

  Överlevnad vid spridd prostatacancer ökar – kopplas till ny behandling

  Överlevnaden för män med spridd prostatacancer har ökat med i snitt ett halvår. Det sammanfaller med att så kallad dubbelbehandling infördes i vården.

 2. Bild på person sittande i jeans. Ben och håriga armar syns. Arm med armbandsur.
  9 december 2022

  Ny metod att upptäcka prostatacancer kan öppna för massundersökningar

  En ny metod för att upptäcka prostatacancer skulle kunna bana för väg för allmän prostatacancer-screening i Sverige, tror forskare vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset.

 3. Kirurger i grönblå kläder under en operation
  13 september 2022

  Van kirurg ingen garanti för att kunna hålla tätt efter operation

  Oerfaren eller erfaren kirurg – det tycks inte spela någon roll för risken att få urinläckage efter en prostatacanceroperation, visar en studie.

 4. 9 juli 2021

  Magnetkamera hindrar överdiagnostik av prostatacancer

  Magnetkameraundersökning i stället för traditionella PSA-test vid screening för prostatacancer, skulle minska problemen med överdiagnostik, överbehandling av lågrisktumörer och onödiga cancerbesked, visar en studie från Karolinska institutet.

 5. 5 maj 2021

  Färre prostatacancerdiagnoser till följd av pandemin

  Under coronapandemins första våg diagnosticerades 36 procent färre män med prostatacancer jämfört med tidigare år. – Vad det innebär för prognosen för män som inte fick sin cancer diagnostiserad beror på om vården får chans att hinna ikapp, säger Pär Stattin professor i urologi...

 6. 22 juli 2020

  Läkemedel mot prostatacancer testas mot covid-19

  Ett läkemedel som används vid prostatacancer skulle även kan användas för att behandla patienter med covid-19. Eftersom läkemedlet bland annat påverkar ett enzym som är viktigt vid både prostatacancer och coronainfektion, hoppas forskarna kunna korta sjukdomsförloppet och minska behovet...

 7. 20 april 2020

  Även män med allvarlig prostatacancer kan leva längre

  Män med allvarlig prostatacancer får högre överlevnad om rekommendationerna med strålterapi eller operation följs. Det visar en registerstudie från Uppsala universitet där över 20 000 män undersökts.

 8. 1121222
  8 januari 2020

  AI diagnostiserar prostatacancer lika bra som specialister

  Artificiell intelligens är lika bra på att identifiera prostatacancer och och bedöma allvarlighetsgrad, som ledande specialister (uropatologer). AI har potentialen att lösa flaskhalsar i dagens prostatacancerdiagnostik genom att ge säkrare diagnoser och bättre klinisk handläggning. 

 9. 8 november 2019

  Fördelarna med ultraljudsbehandling mot prostatacancer

  Det finns flera fördelar med ultraljudsbehandling mot prostatcancer, menar forskare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. En är precisionen, ultraljud riktas enbart mot själva tumörområdet inne i prostata. Målgruppen är män med prostatacancer utan metastaser.

 10. 2 oktober 2019

  Samband mellan assisterad befruktning och risk för prostatacancer

  I en ny nationell registerstudie från Lunds universitet har forskare studerat kopplingen mellan prostatacancer och infertilitet. Studien omfattar över en miljon svenska män. – Män som söker sjukvård för barnlöshet och assisterad befruktning visade sig ha högre risk för prostatacancer...

 11. 2 juli 2019

  Genmodifierade fiskar bidrar till kamp mot prostatacancer

  Forskare vid Umeå universitet har kommit ytterligare ett steg på vägen mot att förstå varför viss prostatacancer blir elakartad och sprids i kroppen. Med hjälp av zebrafiskar som genmodifierats med den så kallade gensaxen CRISPR/Cas9 har forskarna kartlagt mekanismer för hur tumörceller...

 12. 8 maj 2019

  Blindtarmsinflammation och akne signalerar ökad risk för prostatacancer

  Risken att få prostatacancer tycks öka, om män haft blindtarmsinflammation eller akne i tidig vuxen ålder. Det visar en studie från Universitetssjukhuset i Örebro, som bygger på information från nationella register och omfattar runt 240 000 män födda i Sverige.

 13. 2 maj 2019

  Blodprov kan visa på rätt behandling vid prostatacancer

  Forskare vid Karolinska Institutet har hittat markörer som i ett blodprov kan förutsäga vilka patienter som har nytta av läkemedel mot spridd prostatacancer. Forskarna hoppas att fyndet kan leda till ett test som bidrar till en mer individanpassad behandling av sjukdomen.

 14. 21 januari 2019

  Färre dödsfall i prostatacancer vid PSA-screening

  Dödsfallen i prostatacancer minskar med cirka 30 procent vid PSA-screening, visar forskning baserad på uppgifter om 20 000 män som följts under drygt två decennier. Männens första uppmätta PSA-värde visade sig ha stor betydelse för att förutse framtida cancerrisk.

 15. 12 december 2018

  Många som får prostatacancer behöver inte opereras

  Män med allvarlig prostatacancer som i övrigt är friska kan ha stor nytta av operation. Men många som fått en diagnos behöver inte opereras. Det är forskarnas slutsatser efter att under 29 år ha följt en stor grupp skandinaviska män med prostatacancer.

 16. 20 juni 2018

  Artificiell intelligens i kampen mot prostatacancer

  Varje prostatacancer är unik och ändrar dessutom sina egenskaper över tid. Men metoderna att spåra olikheterna blir alltmer sofistikerade. Med hjälp av artificiell intelligens går det nu att skanna den kompletta genaktiviteten i en cancervävnad, något som kan bidra till mer skräddarsydda...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera