Äldre kvinna med gipsad arm.
Artikel från forskning.se


Bensköra patienter som drabbas av frakturer kan få problem med implantat. Men om ett material, som stimulerar ny benbildning, tillsätts vid en operation kan resultatet förbättras.

Ungefär 200 miljoner människor i världen bedöms lida av benskörhet, eller osteoporos. Risken att drabbas ökar med hög ålder. Bara i Sverige inträffar årligen runt 124 000 frakturer som kan kopplas till benskörhet.

Försämrad benkvalitet medför även att implantat, som används för att fixera en fraktur, fäster sämre.

– Skruvar kan lossna eller skära igenom den försvagade benvävnaden. Upp till sju procent av patienter med höftfraktur måste därför opereras om, vilket påtagligt ökar risken för allvarliga komplikationer hos en redan skör patientgrupp, säger Magnus Tägil, professor i ortopedi vid Lunds universitet, i ett pressmeddelande.

Benersättningsmedel sprutades in vid operation

I en studie har forskare vid Lunds universitet undersökt en ny metod för bensköra patienter med höftfraktur.

I stället för en traditionell operation – med endast skruv och metallplatta – fick patienter även ett keramiskt benersättningsmedel insprutat runt implantatet.

Materialet som användes, hydroxylapatit, finns naturligt i benvävnaden. Det hjälper normalt till att bygga upp och reparera skelettet, men bryts ner vid osteoporos.

– Materialet stelnar omedelbart vilket förbättrar hållfastheten i förankringen. Som ett andra steg, får patienten dessutom en spruta med ett bisfosfonat läkemedel, som via blodbanan söker sig till benmineralet och aktiverar en biologisk utveckling av nytt ben i det spröda skelettet runt implantatet, säger Deepak Rai, forskare inom experimentell ortopedi vid Lunds universitet.

Bisfosfonater är en grupp läkemedel som är vanliga vid behandling av osteoporos. De bromsar nedbrytningen av ben och minskar risken för frakturer. Studien visade att det är viktigt att ge läkemedlet tidigt – helst tre till sju dagar efter operationen för att få bäst effekt.

– Både hydroxylapatit och bisfosfonat, är väletablerade och godkända preparat för människor. Det vi har gjort är att kombinera dem vilket ger materialet liv så att patienten med benskörhet kan bilda ny benvävnad, säger Deepak Raina.

Benmassan ökade

Sex månader efter operationen genomgick patienterna en undersökning som visade att benmassan hade ökat tio procent kring skruvhuvudet, jämfört med en kontrollgrupp.

Nästa steg är en större studie om frakturer hos bensköra patienter i Sverige, men även en ryggfrakturstudie i Tyskland.

Studien är ett samarbete med forskare från Litauen, Tyskland och Kina.

Vetenskaplig studie:

Systemically administered zoledronic acid activates locally implanted synthetic hydroxyapatite particles enhancing peri-implant bone formation: A regenerative medicine approach to improve fracture fixation, Acta Biomaterialia.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera