1. Interiör från en stor livsmedelsbutik, kundvagn, människor skymtas, kundvagn i förgrunden.
    1 juni 2023

    Mycket onyttig mat i matbutikers reklamblad

    Ohälsosam mat dominerar i mataffärernas veckoblad, enligt en genomgång som forskare vid Göteborgs universitet har gjort.

  2. Glas med grön dryck, mörk bakgrund.
    2 maj 2023

    Rätt dryck i spenatsmoothien ger mest antioxidant

    Vilken dryck du blandar i din spenatsmoothie kan ha betydelse. Det enligt en studie där forskare gjort spenatsmoothies på drycker som komjölk och sojadryck.

  3. 2 maj 2023

    Elektronisk näsa kollar vinets kvalitet

    Håller rödvinet hög kvalitet eller är det surt? Det kan en ny elektronisk näsa, som kan bli ett alternativ till manuell vinprovning, snabbt avgöra.

  4. Bord med två händer och påskpyssel i form av bland annat ägg.
    6 april 2023

    Visst går det att äta klimatsmart i påsk – här är matforskarens bästa tips

    En del av påskmaten är problematisk ur hållbarhetssynpunkt. Men bra alternativ finns. Här är matfilosofen och forskaren Henrik Lagerlunds bästa tips på hållbar påskmat.

  5. Man handlar mat i butik
    17 mars 2023

    Höjning av matpriser ungefär som resten av EU

    De snabbt ökande matpriserna gräver hål i konsumenternas plånböcker och eldar på inflationen. Men är situationen värre i Sverige än i andra europeiska länder? Svaret är att variationer finns över tid, men i stort sett följer de svenska priserna EU-snittet.

  6. 8 mars 2023

    Potatiskung fick gener från vilda släktingar – mögel försvann

    Den populära potatissorten King Edward är känslig för angrepp från bladmögel. Men med hjälp av tre nya gener lyckas den försvara sig mycket bra, visar en studie vid SLU.

  7. 23 februari 2023

    Klimatsmart sjömat kan bidra till bättre kostvanor

    Livsmedel från vatten kan spela en viktig roll för hälsosam och hållbar matproduktion. Men resurserna används inte fullt ut, menar forskare bakom en studie.

  8. Majskolv i odlingsfält
    24 januari 2023

    Gel från majsfibrer kan skydda tjocktarmen

    Livsmedel som går till spillo kan komma till nytta för vår hälsa, visar en studie från KTH. Forskare har nämligen uppfunnit en majsbaserad gel, som skulle kunna ingå i mat och skydda tjocktarmen mot inflammationer.

  9. Burgare sedd från sidan, på vit tallrik, mot mörk bakgrund
    8 december 2022

    Näring i vegokött tas inte upp av kroppen

    Forskare har analyserat 44 köttsubstitut som säljs i Sverige. Många produkter, visade det sig, innehåller mycket järn – men kroppen kan inte ta upp det. Det här borde stå på förpackningarna, anser forskarna.

  10. Mat på bord: Skål med kokt potatis, rödbetssallad samt en stor griljerad julskinka i skål.
    7 december 2022

    Så gjorde svenska julfirare med julmaten mitt i pandemin

    Take away-jul, färdiga julmatkassar och nya sorters julbord. Julen 2020, mitt i pandemin, blev på många sätt en lite annorlunda historia, bland annat vad gäller maten. Här är svenskars vittnesmål från coronajulen, enligt forskning från SLU.

  11. Kvinna står med kundvagn på parkering, skylt med ordet Coop i bakgrunden
    11 november 2022

    Äldre personer less på mat via nätet − återgår till vanliga affären

    Under pandemin började många, inklusive personer över 70 år, att köpa mat på nätet. Men att shoppa på nätet ger inga vänner. Idag har framför allt de äldre konsumenterna sökt sig tillbaka till de fysiska butikerna − av sociala skäl, enligt dem själva.

  12. Två händer håller i en vegoburgare
    4 november 2022

    Gröna matuppfinningar – hur miljösmarta är de egentligen?

    Växtbaserade substitut till animaliska livsmedel, vertikala odlingar och hemkörning av mat. På matområdet finns en rad innovationer som framställs som miljösmarta och hållbara. Men är de verkligen det? Det finns tveksamheter och stora kunskapsluckor, enligt en ny studie.

  13. 31 oktober 2022

    Mer koll på ärtan kan ge bättre grön biff

    Hur skapar man en växtbaserad biff med perfekt tuggmotstånd eller ett silkeslent substitut till mjölk? Forskare ska nu undersöka hur ärtprotein kan bidra till framtidens livsmedel.

  14. Hönor sticker upp ur burar inomhus på en kycklinggård
    20 september 2022

    Forskare: Djurföda blir människoföda – och mättar en miljard

    Föda till boskap och fiskodlingar blir föda till människor istället. På så sätt kan upp till en miljard människor få mer mat i magen, enligt studie.

  15. 9 september 2022

    Små jordgubbar när bekämpningsmedel gör bin slöa

    Vilda bin som får i sig växtskyddsmedlet klotianidin från behandlad raps blir långsammare. De tar längre tid på sig att pollinera jordgubbsblommor och bären blir mindre, visar en studie från Lunds universitet.

  16. En sill på is
    29 juni 2022

    Ny sorteringsmetod tar vara på hela fisken

    Det mesta av köttet från djur tas om hand, men inom fiskeindustrin har fokus legat på filéerna – ett synsätt som går stick i stäv med hållbarhet och svensk livsmedelsstrategi. Forskare vid Chalmers har nu tagit fram en ny teknik som tar vara på fiskens alla näringsrika delar.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera