1. Kor som står i ladugård med rött och blått ljus.
  2 juni 2023

  Kor ser oväntat bra i mörker – och behöver inget färgat ljus

  Mjölkkor ser bra i mörker, så nattbelysning i ladugården behövs inte för kornas del. De behöver heller inte rött och blått ljus, som har förespråkats. Det framgår av forskning där kor bland annat har fått ta sig fram i mörka hinderbanor.

 2. Skog med brandrök ovanför trädtopparna.
  20 april 2023

  Drönare kan få lättare att upptäcka skogsbränder

  Är det dimma? Eller rök från en begynnande skogsbrand? Det är inte alltid lätt att avgöra från ovan. Men en ny algoritm för bildanalys kan förenkla saken.

 3. Mamma med barn promenerar på en naturnära väg.
  20 januari 2023

  Borta inte alltid bäst – stanna på hemorten ofta aktivt val

  Kom aldrig i väg. Blev kvar. Att stanna där man växte upp beskrivs ibland som ett misslyckande, men kan också handla om ett personligt val. Det visar forskning från Malmö universitet.

 4. Åker i skymning med mörkblå moln
  1 december 2022

  Erosionskartor över åkermark kan hjälpa mot övergödning

  Diken och bäckar runt jordbrukslandskapet för med sig fosforhaltigt slam till åar och sjöar, vilket i sin tur kan ge algblomning. Nu har SLU-forskare vidareutvecklat en metod att ta fram erosionskartor som visar var riskerna är störst. Målet är att åtgärder ska sättas in där nyttan är...

 5. Hönor sticker upp ur burar inomhus på en kycklinggård
  20 september 2022

  Forskare: Djurföda blir människoföda – och mättar en miljard

  Föda till boskap och fiskodlingar blir föda till människor istället. På så sätt kan upp till en miljard människor få mer mat i magen, enligt studie.

 6. 20 juni 2022

  Fler negativa till vindkraft nära hemmet

  Vindkraft är en populär energikälla, men tappar för andra året i rad stöd hos befolkningen. För första gången någonsin är det nu dessutom fler som är negativa till vindkraftverk i närheten av sin fasta bostad.

 7. 6 februari 2019

  ”What local people?” Sveriges största gruvkonflikt visar på samers möjlighet att göra motstånd

  Med en ny regering på plats närmar sig ett beslut i den största gruvkonflikten i Sverige, ett ärende som regeringen fick på sitt bord för cirka ett och ett halvt år sedan. Men konflikten i Kallak handlar om mer än ett dagbrott – det är ett exempel på hur samer gör motstånd inom...

 8. 20 november 2015

  Landsbygden i periferin

  Landsbygden kan spela en betydande roll i omställningen till ett hållbart samhälle. Både när det gäller matproduktion, utformningen av bostäder och infrastruktur. Men ett hinder är beskrivningen av landsbygden som en plats utan framtid där utvecklingen går kräftgång. Det menar två...

 9. 5 september 2014

  Odemokratisk landsbygd

  Små kommuner tvingas till samarbete för att klara välfärden. Det kanske låter bra med samarbete, men det innebär också att politiken hanteras utan demokratisk förankring. Därför höjs det röster för en kommunreform i Sverige och även i övriga Norden.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera