Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Det är inte problemfritt att byta ut kaffemuggen i plast till en i papper. Även en slängd pappersmugg innehåller giftiga kemikalier som gör skada i naturen, enligt forskare.

Rapporter om att plast numera finns överallt på vår jord, och i allt levande, har påskyndat ett skifte till alternativa material från förpackningsindustrin. Ett exempel är att kaffe latten du köper i kiosken runt hörnet kommer i pappersmuggar, ibland även med plastlock.

Men pappersmuggen kan också göra stor skada för levande organismer om den hamnar i naturen. Det menar forskare som har testat vilken påverkan engångsmuggar av olika material har på fjärilsmyggans larver.

– Vi lät pappersmuggar och plastmuggar ligga i blöt jord och i vatten i några veckors tid och följde hur de urlakade kemikalierna påverkade larverna. Samtliga muggar påverkade tillväxten negativt hos mygglarver som vistades i vattnet och jorden, säger forskaren Bethanie Carney Almroth vid Göteborgs universitet.

Tunn plastfilm kan vara giftig

En svaghet med papper som matförpackningsmaterial är att det inte tål vätska eller fett särskilt bra. För att inte få kaffet i handen när du håller i en pappersmugg är insidan bestruken med en tunn plastfilm.

Numera görs plastfilmen ofta av polylaktid, PLA. Det är en plast som tillverkas med sockerrör, majs eller kassava som bas och är därför fossilfri, vilket kan räknas som en fördel. PLA är en så kallad bioplast som kan brytas ner snabbare än oljebaserad plast under rätt förhållanden, men forskarnas studie visar att den ändå kan vara giftig.

– Bioplast bryts inte ner tillräckligt effektivt när det hamnar i vatten, det kan finnas risk att plasten stannar kvar i naturen och eventuellt tas upp i vävnaden hos djur och människor, precis som annan plast gör. Bioplasten innehåller minst lika många kemikalier som konventionell plast, säger Bethanie Carney Almroth och fortsätter:

– En del kemikalier i bioplasten vet vi är giftiga, andra saknar vi kunskap om. Det är också en potentiell hälsofara eftersom pappersförpackningar med plastfilm för mat blir allt vanligare. Vi exponeras för plasten genom maten som kan föra in gifter i våra kroppar.

Ett skifte behövs menar forskarna

Forskarna menar att ett skifte behövs för att undvika att plast fortsätter skada miljön och hota vår hälsa.

– När engångsprodukterna kom efter andra världskriget bedrevs stora kampanjer för att lära människor att slänga produkterna, det var ovant. Nu behöver vi skifta tillbaka och komma bort från engångsanvändandet. Det är bättre att ta med en egen mugg när du köper take away-kaffet. Eller för all del, sitt ner och drick ditt kaffe på plats ur en porslinsmugg, säger Bethanie Carney Almroth.

Just nu pågår ett arbete genom FN där världens länder förhandlar om ett bindande avtal som ska få spridningen av plast i naturen att upphöra. Ett råd av forskare,  Scientists Coalition for an Effective Plastics Treaty, SCEPT, bidrar med vetenskapliga bevis till förhandlingarna. Rådet uppmanar till en snabb utfasning av onödiga och problematiska plaster.

– Vi i SCEPT vill också införa en transparens inom plastindustrin som tvingar fram en tydlig innehållsförteckning av vad alla produkter innehåller för kemikalier, ungefär som i läkemedelsindustrin. Men huvudmålet är att minimera plastproduktionen, säger Bethanie Carney Almroth.

Vetenskaplig studie:

Single-use take-away cups of paper are as toxic to aquatic midge larvae as plastic cups, Environmental Pollution.

Kontakt:

Bethanie Carney Almroth, professor på institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet, bethanie.carney@bioenv.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera