Abborre simmar i akvarium, andra abborrar bakom.
Bild: Elenanoeva.
Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Abborrar får ett avvikande beteende när de exponeras för så kallad bioplast tillverkad av rörsocker. Sådan plast bör inte marknadsföras som ett miljövänligt alternativ, menar doktoranden Azora König Kardgar.
– Det borde betraktas som vanlig plast.

Traditionell plast som baseras på fossil olja har översvämmat jorden och mikroplast finns i allt levande, vilket har lett till en intensiv forskning efter alternativ som snabbare kan brytas ned.

Biobaserade polymerer med rörsocker som bas är ett sådant alternativ. Den allra vanligaste bioplasten är PLA som används i till exempel 3D-skrivare, textilier, matförpackningar och engångsbestick.

Små abborrar beter sig avvikande

Men även bioplast påverkar biologiskt liv negativt, visar det sig. Doktoranden Azora König Kardgar vid Göteborgs universitet har funnit att beteendet förändras hos små abborrar som under flera månaders tid exponeras för bioplast i fiskmaten. Fiskarna reagerade mycket kraftigare än normalt när de mötte artfränder, till exempel. Dessutom finns tecken på minskad rörelse, förändrad förmåga att bilda stim samt ändrad reaktion när en fara närmar sig.

– Det är väldigt sällan som det görs toxikologiska försök med analyser av djurens beteende. Det vanliga är att man tittar på de fysiologiska förändringarna. Vi ser att det är något i PLA-plasten som ger en förändring hos fisken, men vi kan inte se vad, säger Azora König Kardgar.

Testade även kaolin

Forskarna testade även att mata abborrarna med partiklar av kaolin, en vit lera som används till porslin och som även används för att bestryka papper. Tanken var att se om det kunde vara partiklarna i sig, oavsett om dessa var av plast eller lera, som skapade ett avvikande beteende hos fiskarna. Plast- och kaolinpartiklarna hade ungefär samma storlek. Fiskarna som fick kaolin uppvisade en del mindre förändringar, visade det sig, men inte på samma sätt som de fiskar som hade fått plast.

Borde ses som vanlig plast

– Vi ser att PLA inte är ofarligt för fiskarna, så det borde inte säljas in som ett miljövänligt alternativ till vanlig plast. Det borde betraktas som vanlig plast, säger Azora König Kardgar.

Fiskarna matades under sex månader med mat som innehöll två procent PLA, vilket är ungefär den koncentration av vanlig, petrokemisk plast som använts vid tidigare studier.

Även halten kaolin som matades till en annan grupp fiskar låg på två procent. Utöver det fanns också en kontrollgrupp med abborrar som matades med okontaminerad mat.

Läs också: Luftföroreningar kan ge inflammation i kroppen
Komposten kan bli en klimatbov

Vetenskaplig artikel:

Chronic poly(l-lactide) (PLA)- microplastic ingestion affects social behavior of juvenile European perch (Perca fluviatilis). Science of the Total Environment.

Kontakt:

Azora König Kardgar, doktorand på Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet
azora.konig@bioenv.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera