1. Fasaden på Kreml i Moskva, somartid, färglada torn.
    1 mars 2024

    Allt svårare för Putin att upprätthålla fasaden

    Utgången av det ryska presidentvalet är given, men ju mer förtrycket tilltar desto mer sårbart blir på sikt systemet som upprätthåller det. Det skriver Derek Hutcheson, professor i statsvetenskap, i en artikel om de senaste årtiondenas ryska val.

  2. Förödelse, bitar av betong och armering, en bit himmel där en vajande flagga syns, i gult och blått.
    2 november 2023

    Feministiskt nätverk utmanar Ryssland och kriget

    I Ryssland är det förenat med stor risk att uttala sig mot landets styre eller mot kriget i Ukraina. Följden kan bli fängelse eller förföljelse. Men den feministiska rörelsen FAS har hittat sätt att protestera. De genomför aktioner, ger ut tidningar, är aktiva i sociala medier – och har...

  3. 2 februari 2023

    Många vill ha renarnas land

    Vindkraftverk kan få renar att svälta. Gruvor klyver samebyar. Tusentals suktar efter det redan hårt belastade renbeteslandet. Men ingen visar på hur allt ska få plats, eller hur man ska handskas med samiska rättigheter, säger konfliktforskaren Kaisa Raitio.

  4. två händer på tangentbord, kostym- och skjortärmar syns
    24 november 2022

    Ord byts ut – så sker högerextrem radikalisering på nätet

    Forskare har analyserat 20 års diskussioner på ett högerextremt nätforum och sett hur det går till när medlemmar socialiseras in i allt mer extrema åsikter. Till exempel syns hur deltagare i forumet bit för bit ändrar sina ordval.

  5. Demonstrant håller upp plakat med en bild av Mahsa Amini
    18 oktober 2022

    Därför delas Mahsa Aminis namn, gång på gång, i sociala medier

    Veckorna efter Mahsa Aminis dödsfall i Iran sprids hennes namn som en protest i sociala medier. Ibland skrivs bara hennes namn, inget mer, i diverse kommentarsfält. Här är möjliga orsaker till det, enligt Kristoffer Holt, professor i medie- och kommunikationsvetenskap.

  6. Röd leksaksbild på trägolv
    14 oktober 2022

    Barns rättigheter – svår fråga vid indrivning av skulder

    Myndigheter i Sverige är skyldiga att se till ”barnets bästa” vid beslut. Men vad innebär det? Det är inte alltid lätt att veta då juridisk vägledning saknas. Men det finns många positiva exempel, säger Kristian Gustafsson, doktor i civilrätt, som har studerat Kronofogdemyndigheten. -...

  7. Hand med målade naglar håller upp en affisch med protestord mot regimen i Iran,
    12 oktober 2022

    Protesterande i Iran saknar ledare – en svaghet

    En viktig framgångsfaktor vid uppror är att det finns någon som leder rörelsen. Någon sådan finns inte i Iran, nu. Det är en svaghet, menar Rola El-Husseini, forskare vid Lunds universitet och expert på kvinnorörelser i Mellanöstern. 

  8. färgglada kondomer i närbild
    10 oktober 2022

    Sex med kondom eller ej – detta kan avgöra hos unga

    Den som känner kontroll över sitt liv har också bättre möjligheter att föreslå säker sex. Det framgår av forskning om ungdomar och sex.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera