1. 3 maj 2022

    Våren är sen i år – björk och hägg tvekar

    Våren dröjer ovanligt länge i år, visar den årliga medborgarforskningen Vårkollen. Det innebär att björklöven dröjer och häggen tvekar att blomma. Men några arter som brukar vara sena har däremot haft lite mer bråttom i år.

  2. 6 april 2022

    Grönare städer om hyresgäster får bestämma

    Genom att göra det möjligt för hyresgäster att förvalta den egna gården, huset och närmiljön, kan man få ett engagemang och lärande kring natur- och klimatfrågor visar forskning från Högskolan i Gävle.

  3. 21 mars 2022

    Hur långt har våren kommit hos dig? Rapportera in till forskare

    Hjälp forskarna hålla koll på våren. Rapportera in när när björkknopparna spricker, och när blåsippor, vitsippor, sälg och hägg blommar där du bor. – På så sätt får vi ett mått på om årets vår är tidig eller sen, både i nutid och historiskt sett, säger Ola Langvall från...

  4. 24 januari 2022

    Museimaterial visar hur Skånes flora förändrats de senaste 200 åren

    Mer jätteloka, parkslide och blomsterlupin. Mindre tätört, kattfot och slåtterblomma. En djupdykning i museisamlingar och arkiv visar hur Skånes flora utvecklats under 200 år. Landskapsförändringar, kvävepåverkan och klimateffekter har stöpt om floran radikalt.

  5. Ullhåriga mammutar
    25 oktober 2021

    Mammutar dog ut när klimatförändringar tog födan

    Ullhåriga mammutar överlevde i Sibirien nästan 7 000 år längre än man tidigare trott.  Det visar dna-spår i tundran, som också avslöjar att de långhåriga elefantdjuren antagligen dog ut av svält –  inte på grund av blodtörstiga jägare. 

  6. 19 juni 2019

    Nu grönskar det för proteinerna

    Vårt behov av alternativa proteiner har aldrig varit större. När alltfler äter mindre kött av hänsyn till djuren, klimatet eller hälsan köper vi mer produkter av soja och andra proteinrika grödor. Nu startar svensk tillverkning av protein ur gröna växter.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera