1. Vitt elflygplan med plats för två personer mot blå himmel.
  23 januari 2024

  Elflygplan har stora klimatfördelar

  Forskare har gjort världens första livscykelanalys av ett mindre elflygplan och jämfört med ett fossildrivet plan. Studien visar att elplanets klimatpåverkan är betydligt lägre. En nackdel är att batterierna kräver sällsynta metaller.

 2. 12 oktober 2023

  Ny katalysator banar väg för bränsle laddat med vätgas

  En ny typ av katalysator kan göra det möjligt att tanka bilen med framtidens flytande vätgasbränsle. Det hoppas forskare vid Lunds universitet.

 3. 13 juni 2023

  Utsläpp i hamnar hotar havsmiljön

  ​De sammanlagda utsläppen av skadliga ämnen från sjöfarten innebär alarmerande miljörisker, enligt forskare. Båtbottenfärg och vatten från skrubbrar, som ska rena fartygens avgaser, ligger bakom merparten av de farliga utsläppen.

 4. 7 juni 2023

  El billigare än diesel för tunga lastbilar

  Elektrifiering av tunga lastbilar som kör långa sträckor har ansetts olönsamt. Men forskare kan nu visa att el kan vara ett billigare alternativ än diesel.

 5. Landsväg, sedd från passagerarsidan i bil, närmast syns bilens sidofönster samt sidospegeln.
  27 april 2023

  Rätten att köra bil dominerar riksdagsdebatter

  Vissa måste få fortsätta köra bil som de alltid gjort, annars är det orättvist. Ungefär så lyder argument ofta när politiker diskuterar omställningen till ett fossilfritt samhälle ur rättvisesynvinkel. Och det är inte särskilt konstruktivt. Det menar SLU-forskare som har synat...

 6. 5 april 2023

  Fraktfartyg kan få bättre vind i seglen

  Stora fartyg som seglar över världshaven kan bli en vanligare syn i framtiden. Forskare har nu tagit fram en metod som kan ge utvecklingen av vinddrivna fraktbåtar en skjuts framåt.

 7. Höga skorstenar som det kommer vit rök ur, mot blå himmel.
  5 april 2023

  En femtedel av utsläppen ska fångas in – högst osäkert hur

  Upp emot en femtedel av dagens koldioxidutsläpp ska tas om hand av storskalig koldioxidinfångning, enligt länders beräkningar – en teknik som ännu är i sin linda. Vi riskerar att bli beroende av en storskalig koldioxinfångning som vare sig är hållbar eller realistisk, menar...

 8. Tät dimma i Indien
  21 mars 2023

  Rabatt på fossilt bränsle kan slopas – om fördelarna blir tydliga

  Skattelättnader för fossila bränslen är vanliga i utvecklingsländer, och slopade subventioner möter motstånd. Men människors attityder kan ändras om politiska förslag visar att pengarna i stället kan användas till investeringar för ökad välfärd.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera