Sjögräsmatta, med vit sand under, under vatten. Solen lyser ovanför ytan.
Artikel från Göteborgs universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

Sjögräs kan hejda stranderosion med upp till 70 procent, enligt en studie. Sjögräsrötterna funkar som sand-armering. Och det går att återplantera sjögräs där det har försvunnit, till exempel på Västkusten.

12 procent av Skånes kust är utsatt för en växande stranderosion, enligt en kartläggning från Sveriges geologiska undersökning. I andra länder är problemen ännu större. I Nederländerna skyddas kusten av vallar av sten och lera. På andra håll, där stormar härjar, bekämpas erosionen ofta med att ny sand fylls på.

Men det finns ytterligare en lösning, nämligen att vara på naturens eget skydd mot stranderosion. I en studie från bland annat Göteborgs universitet har forskare funnit att sjögräs spelar en mycket viktig roll i att hindra erosion.

Ålgräs sattes i våg-tankar

I studien grävde forskarna upp sandbottnar på flera ställen, med och utan sjögräsarten ålgräs, och placerade bottenbitarna i en stor tank som kan simulera vågor. Försöken visar att sanden påverkas mycket mindre av vågorna om det växer ålgräs i den.

– Sedan tidigare vet vi att sjögräsets långa bladverk fungerar som vågbrytare i vattnet men nu kan vi visa att rötterna håller fast sanddynerna som en sorts armering av sanden, säger Eduardo Infantes, marinbiolog vid Göteborgs universitet.

Sjögräs kan återplanteras

Ålgräs växer längs Sveriges kuster och det finns områden med stora ängar av sjögräs som växer på bottnarna, till exempel i Skåne.

På andra ställen har sjögräset försvunnit vilket kan göra kusten blir mer sårbar för stranderosion – som kan öka framöver i takt med stigande havsnivåer och fler stormar. Cirka 8 procent av världens befolkning lever i områden som ligger lägre än 10 meter över havet.

– Därför blir det ännu viktigare att bevara de sjögräsängar som finns och även försöka återplantera sjögräs där det har försvunnit, säger Eduardo Infantes.

– I vår forskning har vi gjort framgångsrika försök med att restaurera ålgräsängar på Västkusten, men det gäller att studera bottenmiljön noga för att lyckas med återplanteringen.

Försök i fält väntar

Forskarna har också tagit prover på leriga havsbottnar, men där är effekten mindre. Det spelar dock mindre roll eftersom leriga bottnar oftast finns i fjordar och andra områden som är mindre utsatta för vågor.

Nästa steg i forskningen blir att göra mätningar på sanderosionen vid en utsatt strand längs kusten. Där kan andra faktorer påverka, som vattenströmmar, båttrafik och tillflöden från floder.

– Det är mer komplicerat i fält, men vi har skapat realistiska stormvågor i våra försök och sjögräset har en skyddande effekt. Jag tror det kommer att visa sig även i fältförsök, säger Eduardo Infantes.

Vetenskaplig artikel:

Seagrass roots strongly reduce cliff erosion rates in sandy sediments, Marine Ecology Research Series.

Kontakt:

Eduardo Infantes, marinbiolog på institutionen för biologi och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet
eduardo.infantes@bioenv.gu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera