1. Åker i skymning med mörkblå moln
    1 december 2022

    Erosionskartor över åkermark kan hjälpa mot övergödning

    Diken och bäckar runt jordbrukslandskapet för med sig fosforhaltigt slam till åar och sjöar, vilket i sin tur kan ge algblomning. Nu har SLU-forskare vidareutvecklat en metod att ta fram erosionskartor som visar var riskerna är störst. Målet är att åtgärder ska sättas in där nyttan är...

  2. 10 november 2022

    Bönder som odlar blommor syns gärna på sociala medier

    Med tusentals följare på Instagram når de svenska blomsterbönderna både kunder och varandra på ett engagerande och effektivt sätt. De berättar i ord och vackra bilder om sitt dagliga arbete, om självplock, kurser och om buketter som finns att köpa.

  3. Hönor sticker upp ur burar inomhus på en kycklinggård
    20 september 2022

    Forskare: Djurföda blir människoföda – och mättar en miljard

    Föda till boskap och fiskodlingar blir föda till människor istället. På så sätt kan upp till en miljard människor få mer mat i magen, enligt studie.

  4. 9 september 2022

    Små jordgubbar när bekämpningsmedel gör bin slöa

    Vilda bin som får i sig växtskyddsmedlet klotianidin från behandlad raps blir långsammare. De tar längre tid på sig att pollinera jordgubbsblommor och bären blir mindre, visar en studie från Lunds universitet.

  5. Bränd regnskog med vrak efter skogsmaskiner
    9 september 2022

    Omfattande avskogning beror på jordbruk – men mycket av marken brukas inte

    Mellan 90 och 99 procent av avskogningen i tropikerna kan kopplas till jordbruket – mark som sedan bara delvis används för odling. Skövlingen av skogen får konsekvenser för både klimat och ekologisk mångfald.

  6. 14 juni 2022

    Så kan jordbrukets kolinlagring bli bättre

    Om jordbruket kan binda kol i mark och i växter kan det ge stora vinster för såväl klimatet som den biologiska mångfalden och jordhälsan. Men arbetet mot ett hållbart jordbruk krockar bland annat med krångliga EU-regler.

  7. En veteodling i Bangladesh där forskarna utvärderar vetets tålighet mot salt.
    20 maj 2022

    Forskare har tagit fram supervete för salta jordar

    Efter att ha muterat en vetesort från Bangladesh har forskare fått fram ett vete som tål att odlas i salthaltiga jordar. Det är en viktig egenskap eftersom alltmer åkermark på jordklotet utsätts för saltvatten.

  8. 19 maj 2022

    Stärkta bevis för att havre är säkert i glutenfri kost

    Nu har forskarna sorterat alla 80 000 gener rätt, hela havrets genom är kartlagt, och med detta ökar möjligheterna att få ett ännu nyttigare havre.

  9. 6 maj 2022

    Idisslare viktiga för ekosystemen

    Småbruk med idisslare bidrar mer till de så kallade ekosystemtjänsterna, än näraliggande gårdar specialiserade på växtodling. Det visar en studie från SLU som undersöker om, och i så fall hur, animaliska livsmedel kan vara en del av ett hållbart svenskt livsmedelssystem?

  10. 11 april 2022

    Torkan inte avgörande för krigsutbrottet i Syrien

    Den svåra torkan som drabbade Syrien mellan 2007 och 2009, var inte avgörande för krigsutbrottet 2011. Med hjälp av satellitbilder kan forskare slå fast att jordbruken återhämtat sig redan 2010.

  11. 18 mars 2022

    Politiken för ett renare Östersjön fungerar inte

    Jordbrukens utsläpp i havet fortsätter, trots en överenskommelse mellan länderna runt Östersjön. Större delen av havet är fortfarande drabbad av övergödning och bottendöd.

  12. 20 januari 2022

    Viltskador på åkrar kan minska med skrämselljud

    Vad är det mest effektiva skrämselljudet för att hålla klövvilt borta från åkrar och viktiga grödor? Människorösten. Det visar en studie från Sveriges lantbruksuniversitet som har undersökt hur klövvilt reagerar på ljud från rovdjur och effekten det får på skörden.

  13. Jordbruksmarker
    17 januari 2022

    Så ger ekologisk odling mest biologisk mångfald för pengarna

    Att odla ekologiskt gynnar den biologiska mångfalden. Men gör mest miljönytta på marker där konventionell odling är som mest lönsam. Det behövs ekonomiska styrmedel som gör det gynnsammare för bönder att odla ekologiskt menar forskare.

  14. 21 december 2021

    Ekologisk odling inte alltid bättre för miljön

    Är ekologisk odling bättre för miljön än konventionell odling? Svaret beror på hur man mäter. Tittar man på mängden livsmedel kan ekologisk odling till och med leda till större mängd växthusgaser.

  15. 9 december 2021

    Pepparkakan går tillbaka till framtiden

    Den 9 december firas pepparkakans dag. Även om den inte slagit igenom lika starkt som kanelbullens dag, är december tveklöst pepparkakans månad för svenska folket. Läs måltidsforskaren Richard Tellströms betraktelse över pepparkakan genom tiderna.

  16. 4 november 2021

    Grön upphandling kan ge mer ekologiska livsmedel

    Offentlig sektor kan bidra till en omställning mot ett mer ekologiskt jordbruk genom grön upphandling. Det visar en avhandling från Umeå universitet.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera