Forskning om läkemedel
-
Läkemedel mot adhd hjälper – men effekten har minskat över tid
En studie vid Karolinska institutet visar att adhd-läkemedel fortfarande minskar risken för självskador, olyckor och kriminalitet. Samtidigt har effekterna försvagats i takt med att läkemedlen förskrivs till en allt bredare patientgrupp.
-
Kollegor och egen användning påverkar om läkare skriver ut antibiotika eller inte
Antibiotikaresistens är ett växande hot mot folkhälsan – och nu visar en studie att läkarnas attityder spelar en stor roll för hur benägna de är att skriva ut medicinen. Om kollegorna uppfattas som restriktiva eller inte, och hur ofta läkaren själv tar antibiotika, spelar in.
-
Läkemedel mot depression och rökning minskar drickande
Forskare har upptäckt att två läkemedel, ett mot rökning och ett mot depression, verkar fungera bra ihop för personer med alkoholberoende. Den kombinerade behandlingen dämpar suget, sänker alkoholkonsumtionen och ger mindre risk för illamående.
-
Fler hjärtpatienter kan räddas med tilläggsmedicin
Snabb behandling med blodfettssänkande medicin efter en hjärtinfarkt kan minska risken för nya infarkter, stroke och dödsfall. Det visar en studie vid Lunds universitet.
-
Oklart vilka barn som har nytta av adhd-medicin
I takt med att fler barn får en adhd-diagnos ökar förskrivningen av läkemedel. Men en studie visar nu att effekten av behandlingen, som kan ge biverkningar, inte går att förutse.
-
Biverkningar av blodförtunnande medicin minskar över tid
Blodförtunnande läkemedel kan öka risken för blödningar, särskilt hos kvinnor och äldre. Risken avtar dock med tiden, visar en studie vid Göteborgs universitet.
-
Smärta och sömnproblem när kortison trappas ner
Hudsmärtor, klåda och störd sömn är några symtom användare vittnar om när kortisonkräm mot eksem trappas ner. Många ser problemen som effekter av kortisonberoende. Det visar en studie, ledd från Göteborgs universitet, som tittat närmare på fenomenet TSW.
-
Totalresistenta bakterier från krigets Ukraina är mycket smittsamma
Bakterier från krigsskadade patienter på sjukhus i Ukraina är inte bara mycket resistenta mot antibiotika. De är också mycket smittsamma, visar ny studie. – Bakterien Klebsiella pneumoniae som är resistent mot alla antibiotika är dessutom extra aggressiv och farlig, säger Kristian...
-
Hjärtmediciner kan minska risken för demens
Vanliga läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar kan ha en skyddande effekt mot demens, enligt en ny studie. Däremot tycks mediciner som tas för att förebygga stroke öka risken.
-
Gamla läkemedel kan få nya användningsområden
AI har revolutionerat arbetet med att kunna ge exakt rätt medicin till varje människa, enligt forskare från Högskolan i Skövde. Med hjälp av AI kan också gamla läkemedel få nya användningsområden.
-
Epilepsiläkemedel under graviditet kan öka risk för npf-diagnoser
Barn vars mammor tagit epilepsiläkemedel under graviditeten får något oftare än andra en neuropsykiatrisk diagnos, till exempel autism. Det visar en studie från bland annat Karolinska Institutet. Riskerna i absoluta tal är dock små, poängterar forskarna bakom studien.
-
Upptäckt kan ge bättre behandling av kronisk smärta
När signaler om smärta leds längs nervsystemet spelar så kallade kalciumkanaler en central roll. Nu har forskare vid Linköpings universitet studerat hur det går till inuti kalciumkanalerna när en smärtsignal kommer. Kunskapen kan enligt forskarna användas för att utveckla bättre...
-
Hjärtpatienter riskerar depression i onödan
De flesta som haft en hjärtinfarkt behandlas med betablockerare, men alla patienter har inte har nytta av läkemedlet. En ny studie vid Uppsala universitet visar att de därför riskerar drabbas av biverkningar som nedstämdhet och depression i onödan.
-
Bättre samtal om mediciner behövs för äldre
När äldre personer skrivs ut från sjukhus kan missförstånd göra att medicinerna tas fel i hemmet. Enligt en ny studie behöver samtal om läkemedel förbättras och anpassas mer efter patienterna. Även anhöriga behöver bli mer delaktiga i den fortsatta behandlingen.
-
Medicin mot alzheimer kan bromsa annan demenssjukdom
För personer som utvecklar Lewykroppsdemens saknas idag effektiv behandling. Men nu visar en studie från Karolinska institutet att läkemedel mot Alzheimers sjukdom tycks kunna bromsa kognitiv försämring.
-
Många antibiotikakurer kan skada tarmen
Upprepad användning av antibiotika kan ge långvariga effekter på tarmfloran. Dessutom kan den skyddande slembarriären i tarmen skadas. Det visar studier vid bland annat Umeå universitet.