Äldre kvinna i morgonrock har en förpackning med tabletter i sina händer.
Artikel från Karolinska Institutet

Den här artikeln var först publicerad hos en samarbetspartner till forskning.se. Läs om hur redaktionen jobbar.

Vanliga läkemedel mot hjärt-kärlsjukdomar kan ha en skyddande effekt mot demens, enligt en ny studie. Däremot tycks mediciner som tas för att förebygga stroke öka risken.

En studie vid Karolinska institutet visar att långtidsanvändning av vanliga läkemedel mot hjärt-kärlsjukdom är förknippat med lägre risk för demens senare i livet.

– Vi kan se en tydlig koppling mellan långtidsanvändning av dessa läkemedel och minskad utveckling av demens högre upp i åldern. Med långtidsanvändning menar vi då fem år eller mer, säger Mozhu Ding, biträdande lektor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

Brett grepp om hjärtmediciner

Forskarna har med hjälp av nationella register studerat cirka 88 000 personer över 70 år. De fick en demensdiagnos mellan åren 2011 och 2016. I studien ingick även kontrollpersoner.

Forskarna har tittat på långtidsanvändning av läkemedel som sänker blodtryck och kolesterol, men även vätskedrivande läkemedel och blodförtunnande medicin.

Användningen är förknippad med mellan 4 och 25 procent lägre risk för demens, enligt studien. Kombinationer av läkemedlen hade bättre skyddande effekt än om de användes ensamma.

– Tidigare studier har fokuserat på enskilda läkemedel och specifika patientgrupper. I den här studien tar vi ett bredare grepp, säger Alexandra Wennberg, forskare vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet.

Strokemedicin kopplas till högre risk

Läkemedel som används för att förebygga stroke kan däremot kopplas till högre risk för demens. De här så kallade trombocythämmande läkemedlen hindrar blodplättar från att klumpa ihop sig.

En möjlig förklaring är att de ökar risken för mikroblödningar i hjärnan, något som är förknippat med kognitiv försämring.

Enligt forskarna är studiens resultat en viktig pusselbit för att kunna hitta nya sätt att motverka demens.

– Vi har idag inget botemedel mot demens, då blir det viktigt att hitta förebyggande insatser, säger Alexandra Wennberg.

Forskarna betonar dock att fler studier behövs för att bättre förstå mekanismerna bakom fynden.

Vetenskaplig studie:

Use of common cardiovascular disease drugs and risk of dementia: A case-control study in Swedish national register data, Alzheimer’s & Dementia.

Senaste nytt

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera