Artikel från Nordiska högskolan för folkhälsovetenskap

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

6 december 2010

Medicinering med läkemedel mot depression avslutas i förtid

Svenska kvinnors användning av antidepressiva läkemedel är dubbelt så hög som männens. Men bland såväl kvinnliga som manliga nya användare hämtar över en femtedel endast ut sina läkemedel för depression en gång. – Detta kan betyda att man väljer att inte fortsätta sin behandling rekommenderad tid, säger forskaren Karolina Andersson Sundell vid NHV.

Depression beräknas, efter hjärtsjukdomar, utgöra den näst största sjukdomsbördan i världen 2010. Konsekvenser för samhälle och individ är sänkt livskvalitet, isolering, nedsatt intellektuell förmåga samt oförmåga att utföra dagliga aktiviteter. Dessutom tillkommer allvarlig hälsoförsämring med ökat behov av institutionsvård samt ökad självmordsrisk.

En registerstudie av unga vuxna som hämtat ut antidepressiva preparat på recept under 2006 har utförts av Karolina Andersson Sundell, Mika Gissler, Max Petzold vid NHV och Margda Waern, Göteborgs Universitet.

Studien visar att mellan 4 och 13 procent av svenskarna i åldrarna 20–34 år använder antidepressiva medel, varav dubbelt så många kvinnor som män.2,5 procent tar dessutom annan humörstabiliserande medicin.  Bland dem som använder antidepressiva medel hämtar var tionde ut även antipsykotiska läkemedel.

Ett halvår rekommenderas
Många har dessutom bara hämtat ut sitt antidepressiva preparat en gång vilket tyder på att läkemedlet inte använts optimalt  – minimum ett halvår rekommenderas efter det att depressionen har hävts.  

– Vi behöver nu följa detta under en längre tid för att se om de återkommer och hämtar ut antidepressiva på nytt senare. Vi vet inget om orsakerna till att man bara hämtar ut ett recept så där behövs kompletterande studier, men tidigare internationell forskning tyder på att patienten ofta avgör detta på egen hand och sällan informerar sin förskrivare om att de valt att sluta, säger Andersson Sundell.

För både män och kvinnor påvisas nu en ökad dödlighet bland dem som använde antidepressiva i kombination med humörstabiliserande medel, dock inte litium.

– En tänkbar orsak är att uppföljningen av litiumbehandlingen är bättre, säger Andersson Sundell. Ökad dödlighet syntes även för gruppen som hämtade recept för både antidepressiva och antipsykotiska läkemedel.

– Fortsatt forskning behövs för att kartlägga orsakerna till den ökade dödligheten, säger forskaren Karolina Andersson Sundell vid NHV.

Orsakssambandet att de som använder läkemedel är sjukare än andra och att de som har flera medel är ännu sjukare finns alltid, men forskarna anser ändå tendenserna i studien är betydelsefulla.

Kontaktinformation
Kontakt: karolina.andersson@nhv.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera