Självmord
-
Tvångsvård vid borderline kan slå fel
Personer med borderline personlighetssyndrom som bedöms ha självmordsrisk får ofta tvångsvård, trots att forskning och erfarenhet talar för att tvångsvård kan öka självmordsrisken. Det framgår av en avhandling från Karolinska Institutet.
-
Diabetesmedicin ökar inte risken för självmord
Farhågor har funnits att populära diabetesläkemedel som Ozempic kan öka risken för självmord och självskadebeteende. Men enligt en studie vid Karolinska institutet finns ingen tydlig koppling.
-
Knapert stöd till barn vid förälders självmord
Barn och ungdomar behöver professionellt stöd när en förälder begår självmord. Enstaka regioner i Sverige har rutiner för att erbjuda sådan hjälp, men de flesta har det inte. – Tyvärr är det sällsynt att samhället kliver in med den hjälp som vi vet är helt nödvändig, säger...
-
Obetalda skulder ökar risken för självmord
Obetalda skulder dubblar risken för självmord, visar forskning. En anledning, tror forskare, är att överskuldsatta upplever ett stort stigma. Det råder en stark moralism i Sverige kring att inte betala sina skulder. Många blir ensamma med sina problem och pratar inte med andra om skulden,...
-
Mobbning på jobbet ökar risken för självmord
Personer som varit utsatta för mobbning eller våld på sin arbetsplats löper högre risk att begå självmord. Det visar en studie från Stockholms universitet.
-
Var femte överskuldsatt person har försökt ta sitt liv
En av fem personer med stora skulder har försökt ta sitt liv en eller fler gånger, enligt en ny studie. Det är en extremt hög siffra och vården måste börja ställa frågor om ekonomi när människor söker vård för psykisk ohälsa, anser forskarna bakom studien.
-
Kvinnors självmordsrisk ökar vid årsdagen för förälders bortgång
Kvinnor som har förlorat en förälder löper ökad risk att ta livet av sig runt årsdagen av förälderns bortgång. Något liknande mönster för män tycks inte finnas. Det framgår av forskning från Stockholms universitet.
-
Litium och elbehandling kan minska självmord bland unga
Läkemedel som litium och klozapin, men också elbehandling kan minska risken att tonårspojkar med psykisk sjukdom begår självmord. Det visar en studie som jämfört behandlingar i svenska regioner.
-
Låg kontroll på jobbet ökar risken för självmord
Män i yrken där kontrollen över arbetssituationen är låg har en högre risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Göteborgs universitet.
-
Mindre risk för självmordsförsök när skulder betalats
Att obetalda skulder kan öka risken för självmord är känt sedan tidigare. Nu visar forskning att risken minskar när skulderna betalats.
-
Antidepressiva kan minska självmord bland äldre
Antidepressiva läkemedel kopplas till lägre risk för självmord bland personer över 75 år på äldreboenden. Samtidigt fördubblas risken om läkemedel ges mot sömnproblem, visar en studie.
-
Självmord kan kopplas till obetalda skulder
Personer som inte kan betala sina skulder löper mer än dubbelt så stor risk att begå självmord. Därför är det viktigt att vara uppmärksam på skuldutvecklingen i samhället, menar forskaren Yerko Rojas.
-
Billigare potensmedel gav färre självmord
När patentet för Viagra gick ut och marknaden släpptes fri blev det betydligt billigare att köpa potensmedel. Användandet ökade markant och samtidigt sjönk antalet sjävmord för män mellan 50 och 60 år i Sverige.
-
Självmordsrisk kvarstår under lång tid
Varje år tar cirka 1 500 personer livet av sig i Sverige. Den största riskfaktorn för suicid är att personen tidigare försökt ta sitt liv vid ett eller flera tillfällen. Suicidrisken hos personer som försökt ta sitt liv kvarstår under lång tid, visar en studie från Lunds universitet.
-
Självmordsrisken förhöjd bland äldre invandrarkvinnor
Risken för självmord är klart högre i gruppen äldre kvinnor med obehandlad depression som är födda utanför Norden, jämfört med motsvarande svenskfödda kvinnor. Det framgår av en studie från Göteborgs universitet.
-
Fler lågutbildade dör av alkohol
När alkoholkonsumtionen i samhället ökar blir de alkoholrelaterade dödsfallen fler. Men ökningen av dödlighet är inte lika stor i hela befolkningen utan drabbar personer med lägre utbildningsnivå extra hårt, visar en studie från Stockholms universitet.