1. 10 januari 2024

  Obetalda skulder ökar risken för självmord

  Obetalda skulder dubblar risken för självmord, visar forskning. En anledning, tror forskare, är att överskuldsatta upplever ett stort stigma. Det råder en stark moralism i Sverige kring att inte betala sina skulder. Många blir ensamma med sina problem och pratar inte med andra om skulden,...

 2. 26 september 2023

  Mobbning på jobbet ökar risken för självmord

  Personer som varit utsatta för mobbning eller våld på sin arbetsplats löper högre risk att begå självmord. Det visar en studie från Stockholms universitet.

 3. Händer som håller upp en tom brun plånbok.
  16 juni 2023

  Var femte överskuldsatt person har försökt ta sitt liv

  En av fem personer med stora skulder har försökt ta sitt liv en eller fler gånger, enligt en ny studie. Det är en extremt hög siffra och vården måste börja ställa frågor om ekonomi när människor söker vård för psykisk ohälsa, anser forskarna bakom studien.

 4. Två unga kvinnor håller om en tredje, alla vända mot kameran, inomhus.
  21 april 2023

  Kvinnors självmordsrisk ökar vid årsdagen för förälders bortgång

  Kvinnor som har förlorat en förälder löper ökad risk att ta livet av sig runt årsdagen av förälderns bortgång. Något liknande mönster för män tycks inte finnas. Det framgår av forskning från Stockholms universitet.

 5. 14 mars 2023

  Litium och elbehandling kan minska självmord bland unga

  Läkemedel som litium och klozapin, men också elbehandling kan minska risken att tonårspojkar med psykisk sjukdom begår självmord. Det visar en studie som jämfört behandlingar i svenska regioner.

 6. 24 augusti 2022

  Låg kontroll på jobbet ökar risken för självmord

  Män i yrken där kontrollen över arbetssituationen är låg har en högre risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Göteborgs universitet.

 7. 29 april 2022

  Mindre risk för självmordsförsök när skulder betalats

  Att obetalda skulder kan öka risken för självmord är känt sedan tidigare. Nu visar forskning att risken minskar när skulderna betalats.

 8. 11 april 2022

  Antidepressiva kan minska självmord bland äldre

  Antidepressiva läkemedel kopplas till lägre risk för självmord bland personer över 75 år på äldreboenden. Samtidigt fördubblas risken om läkemedel ges mot sömnproblem, visar en studie.

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera