Händer som håller upp en tom brun plånbok.
Bild: Towfiqu barbhuiya, Unsplash.
Artikel från Lunds universitet

Den här artikeln bygger på ett pressmeddelande. Läs om hur redaktionen jobbar.

En av fem personer med stora skulder har försökt ta sitt liv en eller fler gånger, enligt en ny studie. Det är en extremt hög siffra och vården måste börja ställa frågor om ekonomi när människor söker vård för psykisk ohälsa, anser forskarna bakom studien.

Studien baserar sig på intervjuer med 641 människor som rekryterades till studien via Kronofogden eller från verksamheter som jobbar med skuldrådgivning.

Gemensamt för många av de skuldsatta personerna är att de lever ensamma, att de ofta har gått igenom en livskris, som en skilsmässa, att de ofta står utanför arbetsmarknaden och att de känner sig fångade i en situation som de inte kan ta sig ur, enligt forskarna.

Forskare: Extremt hög siffra

I studien hade fler kvinnor än män försökt ta sitt liv. Så ser det ut i annan suicidforskning också.

– Sedan är det fler män än kvinnor som verkligen dör genom självmord. Det brukar kallas för suicidparadoxen, säger Henrik Levinsson, lektor i psykologi.

Var femte överskuldsatt person har försökt ta sitt liv en eller fler gånger. Det är en extremt hög siffra, säger Henrik Levinsson.

– Eftersom sambandet är så starkt måste vårdpersonal börja ställa frågor om patientens ekonomiska situation om denne visar symptom på att må psykiskt dåligt. Det kan kännas närgånget men det kan rädda liv om man erbjuder stöd och adekvat behandling.

I en del länder samarbetar skuldrådgivare med hälso- och sjukvården. Detta är något som Sverige borde tittare närmare på, menar Henrik Levinsson. Han efterlyser också mer forskning om sambandet mellan överskuldsättning och självmord.

Hjälp vid självmordstankar

Föreningen Mind har en samtalslinje för den som går i självmordstankar eller oroar sig för någon annan. Numret är 901 01.

På 1177 kan du hitta telefonnummer till fler stödlinjer, klicka här. Vissa går det även att mejla och chatta med.

Är det akut, ring 112. Genom dem kan du också få tag på jourhavande präst.

Du kan också ringa 1177 för att få vägledning.

Läs också: Mindre risk för självmordsförsök när skulder betalats

Vetenskaplig artikel:

Suicidal behaviour in over-indebted individuals: a cross-sectional study in Sweden, Nordic Journal of Psychiatry.

Kontakt:

Henrik Levinsson, lektor i psykolog vid Lunds universitet
henrik.levinsson@psy.lu.se

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera