1. 12 april 2022

    Fler små förpackningar minskar matsvinnet

    Storpack får oss att köpa mer än vi kan äta. En tredjedel av alla livsmedel slängs i soporna. Matsvinnet måste minska och bra förpackningar kan vara ett sätt, menar forskare.

  2. 30 mars 2022

    Restvatten från livsmedelsindustrin boostar algodlingar

    Processvatten från livsmedelsindustrin fungerar utmärkt som gödning i landbaserade algodlingar. Algerna växer snabbare och deras proteininnehåll mångdubblas. Processvatten går alltså från att vara en kostnad till att bli en resurs i...

  3. 9 mars 2022

    Krångliga regler hindrar hobbyodling till havs

    Intresset för småskalig odling av musslor och alger är stort. Men för att underlätta odlingen krävs enklare tillståndsprocesser. Det visar utvärderingen av ett pilotförsök med marina kolonilotter.

  4. Braxen
    2 mars 2022

    Revansch för braxen – ska gå från bifångst till delikatess

    Vad sägs om braxentacos till fredagsmyset? Ett nytt projekt vill lyfta karpfiskens rykte och låta den tåga in på våra matbord igen. Samtidigt kan miljöproblem som fisken orsakar i insjöar minskas.

  5. 18 februari 2022

    ”Ultraprocessad mat klassificeras felaktigt”

    Naturell yoghurt är ”minimalt processad” enligt den så kallade NOVA-klassificeringen. Men i själva verket är den hårt bearbetad av industrin. Sötad yoghurt klassas däremot som ”ultraprocessad” trots att skillnaden processtekniskt...

  6. Broccoli
    19 november 2021

    Livsmedel från avfall kan bli vardagsmat

    Vi kommer att äta allt mer mat tillverkad av det vi idag slänger bort. Hela broccolin till exempel. Det menar matetnologen Håkan Jönsson vid Lunds universitet.

  7. 18 november 2021

    Svenska baljväxter bra för hälsa och klimat

    Det är fullt möjligt att använda proteinet från svenskodlade baljväxter för att producera växtbaserade livsmedel, som till exempelvis kött och ost. Att använda baljväxter till vegetariska alternativ skulle vara positivt både för...

  8. 4 november 2021

    Grön upphandling kan ge mer ekologiska livsmedel

    Offentlig sektor kan bidra till en omställning mot ett mer ekologiskt jordbruk genom grön upphandling. Det visar en <a class="glossaryLink" aria-describedby="tt" data-cmtooltip="<div class=glossaryItemBody> En avhandling är ett vetenskapligt arbete som doktorander gör...

  9. Fält med raps som odlas för att bli rapsolja.
    15 september 2021

    Det behövs mer fett till maten

    I många delar av världen skulle människor behöva äta mer fett. Men hur kan vi öka fettproduktionen utan att det får en negativ påverkan på klimatet? Svaret kan vara oljeproducerande mikroorganismer.

  10. 9 september 2021

    Odlad svamp blir kugge i cirkulär matproduktion

    Städernas matavfall kan bli odlingsbäddar för ostronskivling. Den köttiga koralltickan trivs på sågspån från svensk skog. Odlad svamp kan bli en nyckelspelare i så kallad cirkulär matproduktion, menar forskare vid SLU.

  11. 1 juli 2021

    Vilda växter kan rädda maten i ett varmare klimat

    Tusentals vilda växter går att äta. Men några få odlade grödor står för nästan allt vi äter. Vad händer om klimatet slår ut bara en? Odlade växter som korsas med vilda släktingar kan ge fler och tåligare grödor,...

  12. 11 juni 2021

    Så vattnar man rätt – och klarar maten i ett varmare klimat

    Ju varmare det blir, desto viktigare blir det att vattna på rätt sätt med rätt mängd i rätt tid – utan att slösa på vattnet som resurs. Forskare bygger på system som ska göra det enklare för jordbrukarna.

  13. 10 juni 2021

    Doppet som låter hela fisken bli näringsrik mat

    När sill fileas går halva fisken, full av värdefulla proteiner och omega-3-fettsyror, till spillo. Nu har matforskare hittat en lösning som håller härskningen stången, och ger tid att processa det näringsrika fiskrenset till nya livsmedel.

  14. 22 april 2021

    Det ska du äta för att klara proteinskiftet

    Mycket talar för att mindre kött på tallriken är bra för klimatet. Men vad ska vi äta istället? Allra först bör vi halvera vårt intag av samtliga proteiner, anser forskare vid Lunds universitet.

  15. 31 mars 2021

    Mums med insekter? Jodå, attityden till livsmedel kan ändras

    Svenskar åt inte insekter ens om de svalt. Det visar en ny studie som undersökt hur människor runt om i världen har uppfattat insekter som livsmedel. Men attityder kan förändras ganska snabbt – det har hänt med andra livsmedel.

  16. 25 november 2020

    Växtföljder – ett sätt att få maten att räcka

    Forskning visar att varierade växtföljder ökar skördarna, speciellt under varma och torra år. Odlingssättet framstår därför som en lovande strategi för att säkra tillgången på mat i ett förändrat klimat med högre...

Nyhetsbrev med aktuell forskning

Visste du att robotar som ser en i ögonen är lättare att snacka med? Missa ingen ny forskning, prenumerera på vårt nyhetsbrev!

Jag vill prenumerera